Zelenski se sastao s Macosom, zahvalio mu za podršku Filipina Ukrajini
(Izvor: Fena/Arhiva)

Zelenski se sastao s Macosom, zahvalio mu za podršku Filipina Ukrajini

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski sastao se u ponedjeljak u Manili s predsjednikom Filipina Ferdinandom Marcosom mlađim i zahvalio mu na podršci i "jasnom stavu" prema invaziji Rusije na ukrajinske teritorije.

Dvojica čelnika sastali su se u filipinskoj predsjedničkoj palati, nakon što se Zelenski neplanirano pojavio na najvećoj azijskoj sigurnosnoj konferenciji u Singapuru tokom vikenda, u drugoj njegovoj posjeti Aziji od ruske invazije na Ukrajinu 2022. godine.

Zelenski je stigao u prvu posjetu Filipinima od izbora 2019. godine.

- Hvala vam na ovom pozivu i veoma smo zahvalni što smo u vašoj zemlji koja podržava Ukrajinu, naš teritorijalni integritet i suverenitet - poručio je Zelenski Marcosu.

- Hvala vam puno na vašoj velikoj podršci i jasnom stavu o nama, o ruskoj okupaciji naših teritorija - dodao je.

Ukrajina će ove godine otvoriti ambasadu u Manili, saopćio je Zelenski.

Zelenski se obratio posljednjeg dana foruma Shangri-La dijalog, tražeći podršku i učešće na samitu u Švicarskoj koji je planiran za 15.-16. juni.

Marcos je održao govor na forumu, kritizirajući ilegalne, prisilne i agresivne akcije u Južnom kineskom moru, ne pominjući Kinu.

Poručio je Zelenskom da je "počašćen" što je ukrajinski čelnik posjetio Manilu.

- Veliko mi je zadovoljstvo sastati se s vama i razgovarati o pitanjima koja su od zajedničkog interesa za obje zemlje, i nadamo se da ćemo zajedno pronaći puteve za oboje - izjavio je Marcos.

Rusija, koja svoje akcije u Ukrajini naziva "specijalnom operacijom", nije pozvana na planirani samit u Švicarskoj, a Kina je potvrdila da neće prisustvovati.

Zelenski je pozvao američkog predsjednika Joea Bidena da prisustvuje, ali Washington nije potvrdio koga će poslati.

Dok je boravio u Singapuru, Zelenski je na konferenciji za novinare izjavio kako nije bio u mogućnosti da se sastane s kineskom delegacijom na konferenciji i da je razočaran što Peking neće prisustvovati samitu u Švicarskoj, prenosi Reuters.

federalna.ba/Fena

Volodimir Zelenski
Volodimir Zelenski Victor Orban Rusija Ukrajina
0 08.07.2024 20:30
Volodimir Zelenski Ukrajina Rusija
0 24.06.2024 18:34
Volodimir Zelenski Ukrajina Švicarska samit
0 16.06.2024 18:51
Berlin Volodimir Zelenski oružje električna mreža
0 11.06.2024 13:46