Zelenski: Rusija sve koristi kao oružje, od hrane do energenata
(Izvor: EPA-EFE/JUSTIN LANE)

Zelenski: Rusija sve koristi kao oružje, od hrane do energenata

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski izjavio je danas da Rusija sve koristi kao oružje, od hrane do energenata.

"Od početka agresije, Rusija je blokirala naše crnomorske i azovske luke, a svakodnevno napadaju luke na Dunavu. Rusija pokušava da iskoristi nestašicu hrane na svjetskom tržištu kao oružje, u zamjenu za priznanje okupiranih teritorija", rekao je Zelenski u obraćanju Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija.

Rusija, dodao je, koristi kao oružje cijene hrane, energente.

"Rusija pretvara nuklearnu energiju u oružje, pogledajte šta rade u elektrani u Zaporožju, granatiraju, okupirali su je, a sada ucjenjuju radijacijom", rekao je Zelenski, a objavio na svom Telegram kanalu.

Pozvao je cijeli svijet na solidarnost i jedinstvo kako bi ljudski životi bili spašeni, rekavši da zbog nuklearnog oružja svaki rat može biti posljednji.

"Ukrajina čini sve da se poslije ruske agresije niko više ne usudi da napadne drugu zemlju. Oružje mora biti obuzdano, ratni zločini kažnjeni, a deportovani se moraju vratiti kući. Okupator mora vratiti teritoriju", naveo je on.

Pomenuo je i djecu otetu i deportovanu tokom rata, rekavši da ih u Rusiji uče da mrze Ukrajinu i da je to genocid.

Zelenski je ocijenio i kao uznemirujuće što neki u Evropi "potkopavaju solidarnost" i postavljaju "pozornicu za moskovskog glumca".

Evropska komisija ukinula je embargo na uvoz ukrajinske robe, ali su ga Poljska, Češka i Mađarska samoinicijativno produžile što su argumentovale slabljenjem položaja lokalnih poljoprivrednika i proizvoda.

Kako prenosi AP, u ime Rusije Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija u subotu bi trebalo da se obrati šef diplomatije Sergej Lavrov.

federalna.ba/Beta

Volodimir Zelenski
Volodimir Zelenski Abrams tenkovi SAD
0 25.09.2023 15:01
Volodimir Zelenski Kanada Federalni radio
0 22.09.2023 19:51
Edi Rama Volodimir Zelenski Vasilij Nebenzja
0 21.09.2023 10:14
UN Vijeće sigurnosti Volodimir Zelenski Sergej Lavrov
0 21.09.2023 07:57
Volodimir Zelenski smjena ministri odbrane
0 18.09.2023 13:07