Zelenski pred Generalnu skupštinu UN: Ne smijemo Putina ostaviti na miru

Zelenski pred Generalnu skupštinu UN: Ne smijemo Putina ostaviti na miru

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da Ukrajina ne može Vladmira Putina, predsjednika Rusije "ostaviti na miru" i pozvao svijet da se suprotstavi ruskom predsjedniku kako bi izbjegli treći svjetski rat.

U razgovoru za američku televiziju CBS Zelenski je rekao da je zapadna vojna podrška ključna za obnavljanje teritorijalnog integriteta Ukrajine.

Zelenski je na putu za SAD gdje će se u utorak, 19. septembra, obratiti na Generalnoj skupštini UN-a u New Yorku. Skupština dolazi u trenutku kada Kijev tvrdi da su postigli uspjehe u kontraofanzivi protiv ruske vojske koja je u februaru prošle godine pokrenula invaziju na Ukrajinu.

Očekuje se da će dva dana kasnije Zelenski u Bijeloj kući sastati sa američkim predsjednikom Joe Bidenom.

- Moramo što je više moguće osloboditi našu teritoriju i krenuti naprijed. Čak i ako je manje od kilometra ili sto metara, moramo to učiniti - rekao je Zelenski u intervjuu emitovanom u nedjelju, 17. septembra, prenosi Radio Slobodna Evropa.

- Ajde da letimo na mjestima kroz koja ne možemo proći oklopnim vozilom. Ako ne možemo da letimo, hajde da pošaljemo dronove. Ne smijemo ostaviti Putina na miru - rekao je on.

Ukrajina gotovo u potpunosti ovisi o vojnoj pomoći i opremi Zapada za odbranu od ruske invazije. Kijev je u više navrata vršio pritisak na Sjedinjene Države i druge saveznike za snažnijim naoružanjem, poput borbenih aviona F-16, koji bi mogli biti stavljeni u upotrebu već sljedeće godine.

Očekuje se da će Zelenski iskoristiti susret sa svjetskim liderima kako bi prikupio podršku i izvršio pritisak za nabavku naprednijeg oružja i municije. U intervjuu Zelenski je rekao da je moderno zapadno oružje ključno za obnovu teritorijalnog integriteta Ukrajine.

- Podrška nije samo u novcu. Radi se o tehnologijama - rekao je. “Ako [zapadne zemlje] sutra osiguraju odgovarajuće oružje Ukrajini, vjerujte mi, vratit ćemo naš teritorijalni integritet i to će biti brže od bilo koje kontraofanzive [sprovedene] u bilo kojem smjeru."

Kijev je započeo kontraofanzivu na istoku i jugu Ukrajine u junu, ali su napori usporeni zbog snažno utvrđenih ruskih odbrambenih linija. Ukrajinski zvaničnici često su odbijali kritike o brzini strategije ukrajinske vojske da povrati teritoriju koju je okupirala Rusija.

Dok je Washington početkom ovog mjeseca umanjio značaj takvih kritika, rekavši da je postignut značajan napredak, bilo je široko rasprostranjenih nagoveštaja da bi javna podrška za nastavak pomoći Ukrajini mogla da se smanji ako kontraofanziva ne ispuni velika očekivanja.

Zelenski je ranije rekao da "sporije" isporuke oružja iz zapadnih zemalja prijete kontraofanzivi i pozvao ukrajinske partnere da pošalju snažnije i dalekometnije oružje kako bi potisnuli ruske snage. Rekao je da je Ukrajina zahvalna na podršci i dodao da se zemlja ne bori samo sebe da zaštiti.

- Šta još Ukrajina mora učiniti da bi svi izmjerili našu ogromnu zahvalnost? Umiremo u ovom ratu - rekao je Zelenski. "Vidite, ako Ukrajina padne, šta će se dogoditi za deset godina? Samo razmislite o tome. Ako [Rusi] stignu do Poljske, šta je sljedeće? Treći svjetski rat?”

Zelenski je branio ukrajinske napade na Rusiju rekavši da "Ukrajina ima svako moralno pravo“ na to.

Posljednjih mjeseci Rusija je prijavila napade dronovima na Moskvu i druge ciljeve na ruskoj teritoriji za koje okrivljuje Ukrajinu.

federalna.ba/Fena

Volodimir Zelenski
Volodimir Zelenski Abrams tenkovi SAD
0 25.09.2023 15:01
Volodimir Zelenski Kanada Federalni radio
0 22.09.2023 19:51
Edi Rama Volodimir Zelenski Vasilij Nebenzja
0 21.09.2023 10:14
UN Vijeće sigurnosti Volodimir Zelenski Sergej Lavrov
0 21.09.2023 07:57
Volodimir Zelenski smjena ministri odbrane
0 18.09.2023 13:07