Zelenski otkazao planirano obraćanje američkim senatorima
(Izvor: Fena/Arhiv)

Zelenski otkazao planirano obraćanje američkim senatorima

Ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski otkazao je svoje najavljeno video obraćanje američkim senatorima, koje je planirano da se održi tokom zatvorenog brifinga o dodjeli sredstava za dodatnu pomoć Ukrajini, saopćio je lider većine u Senatu Chuck Schumer.

- Zelenski, inače, nije mogao da stigne na naš brifing. Nešto se desilo u posljednjem trenu - kazao je on.

Schumer je u ponedjeljak objavio da je američka vlada zatražila od Zelenskog da se obrati senatorima tokom zatvorenog brifinga, dodajući kako očekuje da će svi senatori prisustvovati dešavanju.

U narednih nekoliko dana Sjedinjene Države će glasati o pitanju izdvajanja dodatnih sredstava, uključujući i vojnu pomoć Kijevu.

Portparol američkog State Departmenta Matthew Miller izjavio je 4. decembra da je američka administracija iskoristila 97 posto sredstava koja je odobrio Kongres za pomoć Ukrajini. Istog dana, Shalanda Young, direktorica Ureda za upravljanje i budžet u Bidenovoj administraciji, uputila je pismo čelništvu Kongresa u kome upozorava da će SAD ostati bez resursa za pomoć Ukrajini do kraja godine ako poslanici odiju nacrt finansiranja administracije.

U oktobru je američka administracija zatražila od Kongresa da izdvoji vanbudžetska sredstva za fiskalnu 2024. godinu, koja je počela u Sjedinjenim Državama 1. oktobra, za pomoć Izraelu i Ukrajini, kao i za “obuzdavanje” Kine i Rusije u azijsko-pacifičkoj regiji . Sve u svemu, SAD planiraju potrošiti oko 106 milijardi dolara u te svrhe.

Nekoliko republikanaca u Predstavničkom domu i Senatu izjasnilo se protiv nastavka finansijske pomoći Kijevu.

Novine Politico objavile su u ponedjeljak da će glasanje Senata o pomoći Kijevu, koje bi trebalo da bude 6. decembra, vjerovatno propasti zbog stava republikanaca.

federalna.ba/Fena

Ukrajina Volodymyr Zelenskiy Američki kongres
Rusija Ukrajina
0 27.02.2024 20:41
Janet Yellen Centralna banka Rusije Ukrajina
0 27.02.2024 14:16
Jens Stoltenberg trupe Ukrajina
0 27.02.2024 12:33
vojnici Evropska Unija Ukrajina Emanuel Macron
0 27.02.2024 09:52
Ukrajina dronovi oboreni
0 27.02.2024 09:10