Zelenski: Napori za postizanje mira trebali bi trajati mjesecima, a ne godinama
(Izvor: AA)

Zelenski: Napori za postizanje mira trebali bi trajati mjesecima, a ne godinama

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je u nedjelju da bi napori za postizanje mira trebali trajati mjesecima, a ne godinama.

Zelenski je to izjavio na zajedničkog kongerenciji za novinare s liderima Kanade, Čilea, Gane i EU-a, nakon samita o Ukrajini u Švicarskoj.

"Mi smo u ratu i nemamo vremena za produženi rad", upozorio je Zelenski, ističući da pripreme za mir treba da traju "mjesecima, a ne godinama".

Napomenuo je da će biti otvoren put za drugi mirovni samit za "okončanje ovog rata" kada se razradi svaki korak.

Neke zemlje su, prema riječima predsjednika Ukrajine, već izrazile interes da budu domaćini drugog samita.

Takođe je rekao da su svi učesnici dvodnevnog samita podržali teritorijalni integritet Ukrajine.

"Neće biti trajnog mira bez teritorijalnog integriteta“, rekao je Zelenski.

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen rekla je da Rusija može biti dio mirovnih napora u Ukrajini samo kada kaže da je "spremna za mir zasnovan na Povelji UN-a".

Ona je pozvala Moskvu da "čuje poruku međunarodne zajednice, poštuje teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine, stane na kraj imperijalističkom nasilju i vrati djecu".

Šefica komisije kritikovala mirovni prijedlog ruskog predsjednika Vladimira Putina i rekla da to nisu "mirovni pregovori".

"Putin 'nije ozbiljan u pogledu okončanja rata' i insistira na 'kapitulaciji'. On insistira na razoružanju Ukrajine, ostavljajući je ranjivom na buduću agresiju. Nijedna zemlja nikada ne bi prihvatila ove nečuvene uslove", rekla je Von der Leyen i podvukla da će uslove mira odrediti Ukrajina.

federalna.ba/AA

Volodimir Zelenski Ukrajina Švicarska samit