Zelenski nakon ruskih opaski o napadu u Moskvi: Uvijek krive druge
(Izvor: EPA-EFE)

Zelenski nakon ruskih opaski o napadu u Moskvi: Uvijek krive druge

 

Rusi "uvijek krive druge", rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski nakon što su zvaničnici u Moskvi rekli da su četiri osobe direktno uključene u smrtonosni napad na koncertnu dvoranu u Moskvi privedene dok su bježale u Ukrajinu.

"Ono što se desilo u Moskvi je očigledno, a Putin i ostali pokušavaju da prebace krivicu na nekog drugog. Njihove metode su uvijek iste. Sve smo to već vidjeli. Bilo je dignutih kuća u zrak, masovnih pucnjava, eksplozija... I uvijek krive druge", rekao je Zelenski u obraćanju kasno u subotu.

Istakao je da su "oni došli u Ukrajinu, spalili njihove gradove, a zatim pokušali da okrive Ukrajinu".

"Oni vode rat protiv nas, ali ih nije briga šta se dešava u njihovoj zemlji", rekao je ukrajinski predsjednik.

Zelenski je rekao da je ruski predsjednik Vladimir Putin, koji je obećao da će kazniti počinioce, "šutio jedan dan, razmišljajući kako da to poveže sa Ukrajinom".

Najmanje 133 osobe su poginule, a 145 je povrijeđeno nakon što su naoružani napadači otvorili vatru u "Crocus City Hallu", zapadno od Moskve.

Vlasti su uhapsile 11 osoba u vezi s napadom, uključujući četiri direktno umiješane, prema Federalnoj službi sigurnosti.

Putin je rekao da su sve četiri osobe koje su direktno umiješane u izvršenje napada uhapšene na putu za Ukrajinu, gdje je bio pripremljen "prozor" za njihov bijeg.

On nije direktno okrivio Ukrajinu, ali se nije osvrnuo ni na procjenu američkih zvaničnika da iza toga stoji ogranak terorističke grupe ISIS.

U međuvremenu, zvaničnici Ukrajine negirali su bilo kakvu umiješanost u napad.​​​​​

federalna.ba

Volodimir Zelenski