Zelenski i Bidenovi saradnici obrazlažu američkim senatorima potrebu nove vojne pomoći Ukrajini
(Izvor: Fena/Arhiv)

Zelenski i Bidenovi saradnici obrazlažu američkim senatorima potrebu nove vojne pomoći Ukrajini

Ukrajinski predsjednik Volodomir Zelenski i vodeći pomoćnici američkog predsjednika Joa Bidena iznijet će u utorak američkim senatorima razlog zašto je potrebna nova infuzija vojne pomoći kako bi se pomoglo Ukrajini da odbije ruske osvajače.

Američki zvaničnici navode da će Sjedinjene Države potrošiti sve što imaju na raspolaganju za Ukrajinu do kraja godine, što je sumorno predviđanje koje dolazi u vrijeme dok se Kijev bori da napravi veliki napredak u svojoj kontraofanzivi protiv Rusije 2023. godine.

Bidenova administracija je u oktobru zatražila od Kongresa skoro 106 milijardi dolara za plaćanje ambicioznih planova za sigurnost granica Ukrajine, Izraela i SAD-a, ali republikanci koji kontrolišu Dom s malom većinom odbacili su taj paket.

Lider većine u Senatu Chuck Schumer, bliski saveznik Bidena, objavio je u ponedjeljak navečer da je administracija pozvala Zelenskog da se obrati senatorima putem video snimka u sklopu povjerljivog brifinga u utorak "kako bismo mogli direktno od njega čuti o čemu je riječ u ovom glasanju".

Osim toga, očekuje se da će razni najviši Bidenovi zvaničnici, među kojima ministar odbrane Lloyd Austin i državni sekretar Antony Blinken, izvijestiti senatore u utorak, prenosi Reuters.

federalna.ba/Fena

Ukrajina SAD finansijska pomoć