Zelenski sa Bidenom i republikancima, ponestaje novca za finansiranje rata
(Izvor: Fena/Arhiv)

Zelenski sa Bidenom i republikancima, ponestaje novca za finansiranje rata

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski otputovat će u utorak u Washington kako bi se sastao sa predsjednikom Joeom Bidenom i izjasnio se o svom slučaju pred  republikancima koji sprječavaju slanje još novca za njegovu borbu protiv Rusije, u vrijeme upozorenja da će pomoći ponestati za nekoliko sedmica.

U naletu diplomatskih aktivnosti nakon što je Bijela kuća najavila posjetu Zelenskog, pomoćnik Mikea Johnsona rekao je da će se i novi republikanski predsjedavajući Predstavničkog doma - koji pokušava da poveže pomoć Ukrajini s finansiranjem granične sigurnosti SAD-a - sastati sa ukrajinskim liderom u utorak.

A jedan zvaničnik u Senatu rekao je da su lider demokratske većine Chuck Schumer i republikanski lider Mitch McConnell također pozvali Zelenskog da govori na sastanku svih senatora u utorak ujutro - sedmicu dana nakon što je nekoliko republikanaca ljutito izašlo sa povjerljivog brifinga o Ukrajini na kojem je trebalo da se obrati putem videa.

Biden i Zelenski će "razgovarati o hitnim potrebama Ukrajine" dok se bori protiv ruske invazije i "o vitalnom značaju stalne podrške Sjedinjenih Država u ovom kritičnom trenutku", rekla je sekretarica za štampu Bijele kuće Karine Jean-Pierre.

Ukrajinsko predsjedništvo je saopćilo da će se sastanak fokusirati na ključna pitanja kao što su "zajednički projekti proizvodnje oružja i sistema protuzračne odbrane, kao i koordinacija napora naših zemalja u narednoj godini".

Republikanski senatori su prošle sedmice blokirali 106 milijardi dolara hitne pomoći prvenstveno Ukrajini i Izraelu nakon što su se konzervativci protivili isključivanju imigracionih reformi koje su zahtijevali kao dio paketa.

To je bio neuspjeh za Bajdena, koji je pozvao zakonodavce da odobre sredstva, upozoravajući da ruski predsjednik Vladimir Putin neće stati s pobjedom u Ukrajini, pa bi čak mogao napasti i neku članicu NATO-a.

federalna.ba/Fena

Volodimir Zelenskiy Ukrajina finansiranje pomoć SAD