'Zelena tranzicija' preduvjet usporavanja negativnih klimatskih promjena
(Izvor: Fena/INZ)

'Zelena tranzicija' preduvjet usporavanja negativnih klimatskih promjena

Institut za zdravlje i sigurnost hrane je, u povodu Svjetskog dana zaštite okoliša, u Zenici organizirao seminar "Zelena tranzicija u zdravstvu", kojem su prisustvovali zdravstveni profesionalci iz oblasti javnog zdravstva, kao i predstavnici vladinih i nevladinih organizacija.

Kako je istakao jedan od predavača Jasmin Durmišević, zdravstveni sistem u svim državama je proizvođač značajnih količina i oblika onečišćenja, kroz enormne količine otpada, od kojeg veći dio zahtijeva posebne i skupe metode skladištenja ili uništenja.

- Zbog toga je neophodno da se zdravstvo uključi u 'zelenu tranziciju', jer Planetu neće sačuvati niti sami ekolozi, niti sami građani savjesnijim ponašanjem, nego sve oblasti i struke, pronalaženjem "zelenijih" rješenja za poslovanje - istakao je Durmišević.

Edin Berberović sa Univerziteta Zenica je istaknuo da je preduslov za uspješnu energetsku transformaciju donošenje relevantnog zakonodavstva, u skladu s međunarodnim obavezama koje je BiH preuzela.

- Svaka zemlja, pa i naša, osim zaštite okoliša, treba da se brine i o stabilnom snabdijevanju energijom, kontroli cijena energije na tržištu i, koliko je to moguće, energetskoj neovisnosti - istakao je Berberović.

Kako je istaknuto na skupu, poseban akcent na ovogodišnjem obilježavanju Dana zaštite okoliša je dat na reparaciji oštećenog okoliša i gubljenju obradivog zemljišta zbog suša i smanjenja padavina, saopćio je Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica.

federalna.ba/Fena

Institut za zdravlje i sigurnost hrane ZDK
ljetovanje zdravstveno stanje zdravlje Institut za zdravlje i sigurnost hrane ZDK
0 05.07.2024 08:18
Svjetski dan srca Institut za zdravlje i sigurnost hrane ZDK
0 29.09.2023 19:22
Institut za zdravlje i sigurnost hrane ZDK UNZE
0 05.07.2021 18:50
debljina radio Federalni radio Radio Federacije BiH Otvoreni program INZ Institut za zdravlje i sigurnost hrane ZDK
0 27.05.2021 15:33
Institut za zdravlje i sigurnost hrane ZDK
0 29.04.2021 18:41
Mirnes Bašić Mirza Ganić Institut za zdravlje i sigurnost hrane ZDK
0 27.03.2021 14:14