videoprilog Mujesire Purić (Federacija danas)

ZDK treći dan bez novih slučajeva zaraze koronavirusom

ZDK je treći dan bez novih slučajeva zaraze koronavirusom. Zbog znatnog poboljšanja epidemiološke situacije u zadnjih nekoliko sedmica, na posljednjoj sjednici Vlade ZDK odlučeno je da će učenici završnih razreda osnovnih i srednjih škola od sutra sjesti u školske klupe. Postoji mogućnost ublažavanja i ostalih restriktivnih mjera u toku ove sedmice.

Učenici završnih razreda osnovnih i srednjih škola od sutra će ponovo u školske klupe. Osim blaže epidemiološke slike, glavni razlog je i taj što ih čekaju nove obaveze.

„Osnovni razlog je taj što oni praktično privode kraju svoje obrazovanje u srednjim školama. U pitanju su maturski i drugi stručni ispiti. U tom smsilu im trebamo osigurati da završe srednju školu“, objašnjava ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Spahija Kozlić (SDA).

Isti proces postepeno slijedi i za učenike ostalih razreda, a dobra vijest stigla je i za studente. Naime, Vlada ZDK odlučila je prihvatiti zahtjeve studenata Medicinskog i Visokog zdravstvenog fakulteta da budu prioritet prilikom vakcinisanja.

„Mi smo kao krizni štab donijeli jednu mjeru da se studenti Medicine i studenti Visokog zdravstvenog fakulteta, koji svoj staž obavljaju u Kantonalnoj bolnici u Zenici, budu prioriteti u vakcinaciji i da se uz poštivanje svih epidemioloških mjera oni što prije vrate svojoj praktičnoj nastavi, jer bez toga bi im godina koju su proveli učeći došla u pitanje“, ističe ministar zdravstva Adnan Jupić (NES).

Ostalo je samo pitanje kada će biti dovoljno vakcina za sve, pa i studente. Nove doze očekujemo već od sutra, a građanima i dalje apel da još nije vrijeme za potpuno opuštanje.

federalna.ba

ZDK koronavirus
žrtve koronavirus Covid19 pandemija Posavski kanton BiH oboljeli zaraženi
0 08.05.2021 18:41
Hrvatska Covid19 koronavirus
0 08.05.2021 13:42
BiH Covid19 koronavirus
0 08.05.2021 12:50
koronavirus Kanton Sarajevo
0 08.05.2021 09:17