videoprilog Verice Kalajdžić (Dnevnik 2)

Zbog smrti hrvatskog novinara najavljeno više istraga i postupaka

Hrvatsko novinarsko društvo traži detaljnu istragu i utvrđivanje svih okolnosti smrti kao i kažnjavanje odgovornih u slučaju novinara Vladimira Matijanića. Preminuo je od posljedica koronavirusa u Hrvatskoj. Krivičnu prijavu zbog nepružanja medicinske pomoći podnijela je dubrovačka advokatica Viktorija Knežević.  

Više istraga i postupaka najavljeno je ili pokrenuto u Hrvatskoj o okolnostima smrti poznatog istraživačkog novinara Indexa Vladimira Matijanića, kojeg je hitna pomoć u Splitu odbila prevesti na hospitalizaciju, iako je njegovo zdravstveno stanje bilo teško. Tvrdnje su to koje je njegova životna partnerica, također novinarka Indexa Andrea Topić iznijela na Facebooku.

U mučnoj hronologiji događaja opisala je i da su više puta zvali bolnicu i hitnu pomoć, čija mu je ekipa dva sata prije smrti objašnjavala kako je riječ o normalnim simptomima kovida te da nema potrebe za hospitalizacijom izuzev ako ne može da diše. Kada je i to postalo problem i kad mu se stanje dodatno pogoršalo, došli su drugi put, ali je već bilo kasno.

“Odlučili su ga transportirati do KBC-a do infektologije. Prilikom, kako navode, pokušaja transporta, premještanja u transportnu stolicu došlo je do aresta pacijenta”, navodi Leo Luetić, direktor Zavoda za hitnu medicinu Splitsko-dalmatinske županije.

U Splitsku Hitnu i KBC upućena je inspekcija i pokrenut unutrašnji nadzor.

“U Splitu je već u tijeku određeno postupanje. Zdravstvena inspekcija će postupati. Postupat će se i u hitnoj medicinskoj pomoći da se ustanove svi detalji koji su sada medijski na neki način izašli. Vidjet ćemo što se događalo”, poručio je ministar zdravstva Hrvatske Vili Beroš.

A događalo se, kako je na društvenim mrežama iznijela Andrea Topić, da su Matijaniću u bolnici rekli kako je u Hrvatskoj nestašica lijeka za sprečavanje težih posljedica COVID-a koji se daju pacijentima kao što je on.

“Remdisivir nemamo preko mjesec dana tako da taj lijek ne možemo upotrijebiti”, kaže infektolog Ljiljana Betica Radić.

“Moram vam reći preliminarno u ovom trenutku kao ministar da ne mogu vjerovati da bi zdravstveno stanje bilo koga u Republici Hrvatskoj bilo takvo da zahtijeva određeni lijek, a da njemu ne bude prepisan”, ističe ministar Beroš.

Iz udruženja za prava pacijenata poručuju da će, kada dobiju izvještaj zdravstvene inspekcije, sa sigurnošću moći utvrditi da li je u ovom slučaju došlo do propusta.

“Zanimljiva činjenica je da se radi o pacijentu koji ima autoimune bolesti, koji je zaražen covidom, koji zbog toga nije mogao primiti cjepivo i ako to nije ugrožena skupina i ako to nije čovjek koji mora biti zadržan na promatranju, ko je to?”, pita Josip Perić, pravnik Hrvatske udruge za promicanje prava pacijenata.

Hrvatsko novinarsko društvo, koje je prije samo tri mjeseca Matijaniću dodijelilo nagradu za seriju sjajnih tekstova koje je objavio na portalu Index.hr, zatražilo je detaljnu istragu i utvrđivanje svih okolnosti smrti kolege novinara.

“Smatramo da je riječ o nesavjesnom postupanju i tražimo od resornog ministra Beroša istragu, tražimo sankcioniranje, preko ovoga nećemo prijeći. Nećemo ovo nikada zaboraviti i postavljat ćemo pitanja dok god se ne utvrdi prava istina”, poručio je predsjednik HND-a Hrvoje Zovko.

HND postavlja pitanje koliko još ovakvih slučajeva ima u Hrvatskoj. Traže potpunu i promjenu u postupanju zdravstvenog sektora  da se ovakvo nešto više ne bi dogodilo.

federalna.ba

Vladimir Matijanić
Vladimir Matijanić Split
0 06.08.2022 15:03