videoprilog Enese Hrustanović (Federacija danas)

Zbog slabog interesa građana USK morao odbiti pošiljku vakcina

Uprkos povećanom broju novozaraženih, u Federaciji BiH i dalje je nizak broj vakcinisanih građana. Tako je u Unsko-sanskom kantonu vakcinisano svega 15 posto stanovništva. Razlog nije nedostatak vakcina nego to što građani žele da biraju i uglavnom traže vakcinu Pfeizer, koje trenutno nema u domovima zdravlja.

Dok se u drugim kantonima traži vakcina više, u Krajini skoro pa propadaju. Posljednju pošiljku od Federalnog zavoda su odbili. Razlog, veliki broj građana ne želi se vakcinisati.

- Nismo bili u mogućnosti da zaprimimo pošiljku vakcina jer nemamo tolike kapacitete hladnog lanca, tako da su te doze odbijene – ističe direktorica ZJZ USK-a Zarina Mulabdić.

U najavi su moguće retriktivne mjere za nevakcinisane. Oni koji podržavaju imunizaciju poručuju da svi moraju bolje razmisliti:

- Neka se vakcinišu jer neće moći ući neke institucije i morat će testove da rade i neće moći putovati.
- Preporučio bih svima da se vakcinišu čisto zbog sebe, a onda i zbog svih drugih.
- Preporučujem iz razloga kad sam išla u inostranstvo tražili su mi potvrdu i voljela bih da imam kod na telefonu da mogu pokazati na granici i zaista bih preporučila svima jer doći će vrijeme da nećeš moću ući u trgovinu ako nisi vakcinisan.

A ponuda skromna. Oni koji žele, u USK-a mogu primiti vakcinu Sinophram i AstraZenecu. I tu je problem. Za ove vakcine, očito, nema mnogo zainteresiranih.

- Ja sam primila AstraZenecu, koja je prva došla u USK, tako da ne razumijem razloge odbijanja vakcine i Sinopharma, koja je isto izuzetno dobra vakcina – kaže Mulabdić.

Iz domova zdravlja apel i domaćem stanovništvu i dijaspori:

- Nažalost, gledamo ovih dana velike redove pred privatnim ustanovama za testiranje. Ti naši građani koji su na privremenom radu u Slovenijii i dalje mogu se doći vakcinisati kod nas i da slobodno putuju – navodi Amir Murić, direktor Doma zdravlja Cazin.

A dok u Bosni i Hercegovini odbijaju, istovremeno, nemali se broj Krajišnika vakciniše u Hrvatskoj, gdje imaju mogućnost izbora vakcine.

- Molio bih građane koji su se vakcinisali u drugim državama, a imaju prebivalište ovdje, da se javljaju u Dom zdravlja da ih evidentiramo da su vakcinisani – poručio je Ademir Jusufagić, direktor Doma zdravlja Bihać.

Samo jučer u ovom su kantonu evidentirane 43 novozaražene osobe, što dokazuje da se epidemiološka situacija pogoršava. Iz Kriznog štaba napominju da u septembru počinje školska godina zbog čega apeliraju na građane da se jave i vakcinišu.

federalna.ba

USK vakcina vakcinacija vakcine