videoprilog Dalile Vojniković (Federacija danas)

Zbog širenja koronavirusa Prihvatni centar Borići u izolaciji do kraja mjeseca

Unsko-sanski kanton posljednjih nekoliko dana bilježi blago povećanje broja zaraženih. Posjetili smo prihvatni centar Borići u Bihaću koji je novi klaster koronavirusa.

Od 200 testiranih migranata koji su korisnici usluga centra, njih 36 su pozitivni na virus.

„Došlo je do unošenja virusa, vjerovatno s ulaskom jedne grupe u centar Borići. Imali smo lice koje bilo simptmatsko i koje je testirano pozitivno“, kazala je Zarina Mulabdić, direktorica Zavoda za javno zdravstvo USK-a.

Donesen je novi set mjera u ovom centru da bi se suzbilo širenje virusa. Zbog širenja koronavirusa među korisnicima Prihvatnog centra Borići, odlučeno je da se do kraja mjeseca  ovaj centar stavi u izolaciju.

„Cijeli treći sprat centra pretvoren je u izolatorij sa posebnom dostavom hrane, poduzeli smo preventivne mjere, uključujući i dijeljenje maski svim korisnicima centra, povećali smo higijensko-sanitarne mjere“, istakao je Nicola Bay, direktor Danskog vijeća za izbjeglice u BiH.

Za sutra je planirano testiranje oko 150 uposlenika centra  koji su u posljednih 10 dana boravili u centru.

„Sva ta situacija traje od 5. marta i pod kontorolom. Sve mjere koje vrijede za domicilno stanovništvo u ovakvim situacijama, kad imamo pojavu korone u nekim kolektivnim centima, primjenjuju se i u migracionom centru Borići“, dodala je Mulabdić.

Skoro svi zaraženi migranti su asimptomatski pacijenti. Od početka pandemije pa do danas nije zabilježen nijedan slučaj teže kliničke slike kod migranata niti smrtni slučaj.

federalna.ba

Borići migranti koronavirus