videoprilog Đorđa Vujatovića (Dnevnik 2)

Zbog „simbioze“ se otvoreno se priča o priklanjanju Draška Stanivukovića vladajućoj koaliciji

Dok izborni pobjednici prave kalkulacije za ulazak u vlast, u redovima opozicije u RS-u već sedmicama javna prepucavanja, optužbe i lične netrpeljivosti. Najburnije je, za sada, u PDP-u, a otvoreno se priča i o priklanjanju Draška Stanivukovića vladajućoj koaliciji.

Postizborne turbulencije, ostavke i smjene u pojedinim strankama, kao i najave unutarstranačkih preslagivanja u narednom periodu, dodatnu dimenziju dobile su i kroz izjave banjalučkog gradonačelnika Draška Stanivukovića i predsjednika SNSD-a Milorada Dodika. Zajednički istup prilikom otvaranja radova za most i dogovori o drugim projektima Stanivuković je nazvao simbiozom: “Ta moja izjava, čuvena ta riječ, očigledno će mi se više ogaditi koliko se spominje. Jedna lijepa riječ, ali je zloupotrebljena”.

Kaže Stanivuković da simbioza znači “pametniji popušta”. U igri su brojni projekti i zajednička ulaganja, ali glasine su uveliko podgrijane i najavama o političkom približavanju zaraćenih političkih struja, pa čak i koaliciji.

Dodik kaže kako su rješenja za probleme u Banjoj Luci isprepletena – ne entitetskom i lokalnom nivou: “Ako neko misli da ta saradnja ne treba da postoji, onda je to na štetu grada samog. Mi želimo da to izvedemo i naišli smo na razumijevanje u nekoliko akcija koje provodimo”.

Stanivuković navodi kako se smatram dovoljno politički snažnim i pismenim - da bi mnogi trebali prelaziti kod njega.

Za dojučerašnjeg saborca Jelenu Trivić stvar je jasna - Stanivukovićevi potezi su potvrda da je on već duže vrijeme u saradnji sa Dodikom: “O njegovim manipulacijama šutim već više od godinu dana jer nisam htjela razočarati narod koji to donedavno ne bi razumio, ali pošto se gospodin „simbioza“ sam počeo razotkrivati i raditi po nalogu svog stvarnog šefa, Dodika, nema razloga da i ja dalje šutim. Podržali smo ga za gradonačelnika, ali ne da bi on i polusvijet kojim je okružen urnisali grad, nego da bismo mijenjali ono što je režim uveo kao model vladanja”.

Politički analitičari smatraju da je približavanje Stanivukovića i Dodika veoma riskantno i da bi predstavljalo političku izdaju, ali i da nije nemoguće, posebno nakon izbora u PDP-u, gdje je Stanivuković najavio kandidaturu za predsjednika partije.

“Mislim da bi to bio vrlo riskantan potez koji bi najviše štete nanio samom gradonačelniku Banje Luke i na neki način mogao označiti i kraj njegove političke karijere, a zapravo je tek na njegovom početku. Čini mi se da bi novo rukovodstvo pod palicom Draška Stanivukovića bilo puno prihvatljivije za sadašnje političko rukovodstvo u RS-u”, kaže analitičarka Tanja Topić.

Dodaje Topić da bi ostvarivanje političke simbioze između Dodika i Stanivukovića bilo najpogubnije za kompletno društvo i demokratiju u RS-u, što bi otprilike značilo potpuni nestanak opozicije u tom entitetu.

federalna.ba

Draško Stanivuković Milorad Dodik Jelena Trivić
Dragan Lukač Draško Stanivuković
0 03.02.2023 20:12
Zoran Tegeltija Milorad Dodik
0 03.02.2023 19:44
Milorad Dodik Elmedin Konaković
0 01.02.2023 16:04
Christian Schmidt Milorad Dodik Nenad Stevandić
0 31.01.2023 17:25
SNSD PDP Nenad Nešić Mirko Šarović Zoran Tegeltija Milorad Dodik Branislav Borenović Mladen Bubonjić
0 28.01.2023 20:38
Milorad Dodik SNSD Istočno Sarajevo Savjet ministara BiH
0 24.01.2023 15:55