videoprilog Dejana Kožula (Dnevnik 2)

Zbog protesta protiv Rio Tinta bio blokiran prijelaz sa BiH kod Loznice

Aktivisti ekoloških organizacija i građani blokirali su danas na dva sata granični prijelaz Trbušnica, kod Loznice, između Srbije i Bosne i Hercegovine, tražeći od Vlade Srbije da stopira projekat eksploatacije litija "Jadar" i otvaranje rudnika kompanije Rio Tinto te da svi ugovori potpisani sa njima budu predati na uvid javnosti.

Iako je prvobitno bilo planirano da se blokiraju put i raskrsnica nedaleko od graničnog prijelaza, demonstranti su izašli neposredno pred granični punkt, donijeli ograde i iznijeli transparente.

Ekološki aktivisti su poručili da će nastaviti s blokadama sve dok srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić i Vlada ne ukinu Uredbu o prostornom planu posebne namjene u koji je upisan projekat eksploatacije litija u dolini Jadra.

Demonstranti su, i pored potpune blokade graničnog prijelaza, propuštali vozila u kojima su se nalazila mala djeca i bolesni, naglašavajući da im nije cilj da maltretiraju ljude.

Naglasili su da su "laž" izjave Vučića i srbijanske premijerke Ane Brnabić da je ispunjeno sve što su tražili građani nezadovoljni najavama otvaranja rudnika Rio Tinto te da tu laž vlast uporno ponavlja.

Tokom blokade prijelaza Trbušnica nije zabilježen nijedan incident, a policija nije reagovala.

Ovo je prvi put od kako su počele blokade i protesti protiv kompanije Rio Tinto u Srbiji da je blokiran neki granični prijelaz.

federalna.ba/AA

litij litijum Jadar protest Srbija
Bakir Izetbegović Milorad Dodik Dragan Čović BiH Srbija Hrvatska Izborni zakon EU Brisel SDA HDZ SNSD
0 18.01.2022 20:48
žrtve protest Sudan
0 17.01.2022 22:26
Srbija koronavirus
0 17.01.2022 16:50