videoprilog Ines Alijagić (Dnevnik 2)

Zbog nestašice peleta u problemu i veliki broj škola u USK-u

Cijene peleta na tržištu divljaju i teško je pronaći manje količine za domaćinstva, a još je neizvjesnija situacija za 21 školu na području Unsko-sanskog kantona, koje su vođene uštedom energije i novca uvele ovaj energet za grijanje.

Neizvjesno je kako će se domaćinstva koja koriste pelet grijati ove sezone, ali i kako će se grijati institucije, prvenstveno škole u zimskom periodu.

Građani smatraju da su nadležni o tome trebali misliti ranije:

„Grijao sam se na pelet. U maju-junu sam vidio da će biti drama ne samo oko cijena nego i oko isporuke i vratio sam se drvima. Nisam htio razmišljati. Ne znam kako će djeca u školama koje se griju na pelet. O tome se trebalo voditi računa u maju-junu. Nadam se da su nadležni mislili o tome. Sad se ne misli o tome, sad je kasno.“

„Imam unuka, ako ne bude grijanja - neće ići. Prehladno je, tu su bolesti. A Vlada i Ministarstvo obrazovanja trebali su ranije razmišljati o tome. Ranije, i da osiguraju i pelet i mazut i sve što se koristi za to.“

Prema riječima ministra obrazovanja USK-a Almina Hopovca, nabavka ostalih energenata je završena. Drvo, lož-ulje i ugalj već su obezbijeđeni, a procedura za nabavku peleta je u toku. Odlukom Kantonalne vlade nabavka ogrjeva za sve škole je centralizirana.

„Raspisali smo tender za javnu nabavku 672 tone peleta, što bi trebalo pokriti sve potrebe naših škola. Tenderska procedura bi se trebala okončati do kraja ovog mjeseca. Pozivam sve dobavljače da se jave na tender“, poručuje Hopovac.

Mnoge škole na području Unsko-sanskog kantona nemaju zaliha peleta i nadaju se da će resorno ministarstvo uspjeti obezbijediti dovoljne količine.

„Grijna sezona počinje jako brzo. Nadam se da će resorno ministarstvo, koje je obavezno da nam nabavlja energente, to i uraditi i da neće biti problema“, kaže Adnan Busuladžić, direktor Umjetničke škole Nusret Keskin Braco u Bihaću.

Problem bi mogao nastati ako se niko od dobavljača ne javi na raspisani tender, s obzirom na to da su potrebne velike količine peleta.

„Onoliko koliko nam to zakon dozvoljava da se dogovorimo s dobavljačima da se udruže u nekakav konzorcij kako bi mogli isporučiti te količine. Ako se situacija na tržištu s ovim ogrijevnim materijalom bude i u budućnosti ovako kretala, onda moramo pronalaziti rješenje u drugim izvorima energije“, ističe Hopovac.

„Alternativa nema. Imaju neke klime, ali alternativa koja može te neke minuse nadoknaditi i da se borimo protiv toga stvarno nema“, naglašava Busuladžić.

Dvadeset jedna škola u Unsko-sanskom kantonu grije na pelet. U to vrijeme, vođeni racionalnijim trošenjem energije i novca, ove godine bi se mogle naći u problemu jer je tržište peleta nestabilno.

federalna.ba

Unsko-sanski kanton USK pelet