videoprilog Muhameda Čabrića (Dnevnik 2)

Zbog nebrige države ostajemo i bez vrhunskih sportista

U sjeni sve intenzivnijeg odlaska mladih iz Bosne i Hercegovine, radne snage i cijelih porodica, često ostaju oni koje nazivamo najboljim ambasadorima naše zemlje, a to su sportisti. A odlaze i oni i vrlo često osvajaju prestižne nagrade pod zastavama i u dresovima nekih drugih država. Najčešće susjednih zemalja Srbije i Hrvatske. Odgovorni ne nude rješenja niti imaju viziju kako talente ostaviti pod zastavom Bosne i Hercegovine.

Doboj i Bosna i Hercegovina prije dvije i po godine slavili su povratak u domovinu Marka Maksimovića, koji je, osvajanjem Evropskog juniorskog prvenstva, zabilježio najveći uspjeh bh. tenisa u njenoj historiji. Godinama mladi teniseri iz Doboja osvajaju državno prventvo. Tradiciju su i ove godine u kategoriji do 12 godina nastavili Adian Kurtčehajić i Sara Tripić. I Nikša Smiljanić je član bh. reprezentacije.

„Nevjerovatan je osjećaj igrati za svoju zemlju, gdje predstavljaš svoju zemlju“, kaže Nikša Smiljanić, juniorski reprezentativac BiH u tenisu.

Ovi mališani imaju sportske snove. I, kažu, spremni su ih dosanjati uz malo više podrške zemlje u kojoj su rođeni i za čiju reprezentaciju, bar dok su mali, nastupaju.

„Moj cilj je da postanem prvak svijeta“, ističe Sara Tripić, prvakinja BiH u tenisu do 12 godina.

„Rado bih igrao u Srbiji jer su uslovi bolji“, kaže Nikša Smiljanić i dodaje da bi ostao u Bosni i Hercegovini kada bi imao bolje uslove.

Istog je stava juniorska reprezentativka BiH u tenisu Nikolina Kovačević, kaže da bi ostala igrati za BiH kada bi se u tenis više ulagalo i posvetilo mu se više pažnje.

No, vratimo se Marku Maksimoviću s početka priče. Poput Ivana Dodiga, koji brani boje Hrvatske, Maksimović je, nakon evropske juniorske titule, zbog nebrige države za vrhunski sport, karijeru nastavio preko Drine u kampu Novaka Đokovića.

„S državnog nivoa nije bilo sluha. Jedan auto jednog ministra od 200-300 hiljada maraka rješava cjelokupnu priču bh. tenisa. Govorim i o seniorskom i o juniorskom dijelu. Cjelokupna situacija u Bosni i Hercegovini, prvenstveno politička, treba malo da se promijeni. Ali mislim da neće. Ljudi koji su trenutno na vlasti nemaju sluha  za sport“, zaključuje Denis Spahić, trener Teniskog kluba Doboj.

federalna.ba

sport Doboj tenis
sport Federalni radio
0 21.04.2024 17:08
Federalni radio sport
0 20.04.2024 23:59
sport
0 20.04.2024 20:45
Garbine Muguruza tenis
0 20.04.2024 18:31
Federalni radio sport
0 20.04.2024 16:53
sport Federalni radio
0 19.04.2024 23:20