videoprilog Željke Mihaljević (Federacija danas)

Zbog dijabetesa je prošle godine na području Kantona 10 urađena čak 91 amputacija

Za nepune dvije godine postojanja, Udruga oboljelih od dijabetesa Krug, koja djeluje na području cijelog Kantona 10, mnogo je učinila na poboljšanju kvalitete života svojih članova, posebice djece koja su na inzulinskoj terapiji. U Udruzi su otišli i korak dalje te javnom kampanjom naziva „Dijabetes ne boli, a kad zaboli, kasno je“ nastoje zaustaviti negativan trend lošeg liječenja i slabe edukacije o šećernoj bolesti. S tim ciljem organizirano je i predavanje o temi „Dijabetes i komplikacije“.

Zagovaranje, ulične akcije, medijska gostovanja i edukacije, sredstva su kojima Udruga oboljelih od dijabetesa „Krug“ nastoji podići svijest javnosti o dijabetesu, tihom ubojici koji je prošle godine na području Kantona 10 izravno uzrokovao 91 amputaciju.

To je bio alarm – katastrofalan je toliki broj amputacija na broj stanovnika u kantonu, kaže Goran Karaula, predsjednik Udruge Krug.

„U današnje doba je sramota da se kronične dijabetičke komplikacije pojave prije 20. godine trajanja šećerne bolesti. Znači da nešto ne štima“, upozorava prof. dr. Slaven Kokić, dijabetolog i endokrinolog iz Splita.

Livanjski kirurg Ante Jurčević objašnjava: „Kad pacijent dođe kod kirurga na liječenje, to je već, možemo reći, poraz medicine. Ono što mi radimo su uglavnom neki amputacijski zahvati, neke nekrektomije – to znači da bolest nije regulirana“.

Uz inovativniji način liječenja i korištenje lijekova novije generacije, što u BiH nije slučaj, komplikacije dijabetesa mogu se prevenirati i na relativno jednostavan način.

„Nema nekakve stroge dijete što je danas popularizirano. Znači, stroga dijeta - inzulin, pravilna prehrana, tjelesna aktivnost, glavni su čimbenici koji utječu na dijabetes, odnosno u borbi protiv dijabetesa“, dodaje Tatjana Cikoja, prehrambeni tehnolog iz Livna.

Premda postoji tek godinu i pol „Krug“ je napravio mnogo u borbi protiv dijabetesa, a i za samo članstvo.

„Senzori su nam na listi ortopedskih pomagala u punom iznosu do 26. godine, imamo preko Zavoda isto jedan transmiter koji nama roditeljima svako 5 minuta dostavljaju informaciju kolika je razina šećera kod naše djece, do dovođenja dijabetologa, do nabavke uređaja za mjerenje, do dovođenja dijabetologa za odrasle“, precizira Karaula.

A to znači da je Udruga oboljelih od šećerne bolesti napravila veliki pomak kad je riječ o bolničkim pregledima. Osigurala je da endokrinolog i dijabetolog iz Splita dva puta mjesečno dolazi bolnicu u Livnu. Na taj način će oboljeli od šećerne bolesti prvi put imati adekvatno liječenje, a to u konačnici znači i manje amputacija.

federalna.ba

dijabetes Kanton 10