videoprilog Anela Husnića (Federacija danas)

Zbog čega vakcinacija doživljava poraz u BiH?

Shvatamo li olako naše zdravlje, zbog čega vakcinacija doživljava poraz u našoj zemlji? Ko je kriv? Antivakserski lobi, neupućenost građana ili, možda, vlast?

“Imamo podatke da je BiH bila prva po iskazanoj volji građana u Evropi za vakcinaciju. Onda je došao treći val koji nam je dobro otvorio oči, imali smo motiviranost ljudi, a onda nam je došla ta nesposobna vlast jer se čekalo dva-tri mjeseca da nabave vakcine”, priča pulmolog prim. dr. Edo Selimić.

Nakon relativno mirnog ljeta, pale se alarmi. Ipak, nedovoljno. Interesa gotovo da i nema na najvećem vakcinalnom punktu u Federaciji sarajevskoj Zetri. Osim početkom sedmice, kada su pored Sinopharma i AstraZenece dostupne i Pfizerove vakcine. Gužve utorkom i srijedom upravo zbog vakcina Pfizer.

“Ljudi o tome malo znaju, ali vole puno da pričaju. Ovdje su nam sve potencijalni predsjednici država. Morate se imunizirati jer kad obolite, kad dođete na respirator onda vam je svaka priča suvišna”, ističe Selimić.

Prema podacima Ministarstva civilnih poslova BiH, u našu zemlju do sada je stiglo gotovo tri miliona doza vakcina protiv kovida-19. Jednostavnom računicom dolazimo do broja od 1.149.834 vakcinisanih osoba u BiH. Po entitetima to izgleda ovako: u FBiH potrošeno je 623.900 doza. Jednu dozu primilo je gotovo 400 hiljada osoba, dok je oko 230 hiljada potpuno imunizirano.

Po broju vakcinisanih, prednjači Sarajevski kanton, dok je najmanje imuniziranih u BPK Goražde. U RS-u, isporučeno je 525.934 doza. 290.204 građana je vakcinisano prvom dozom, dok je drugom obuhvaćenno 235.730. I pored više stotina hiljada doza vakcina, RS razmišlja o kupovini dodatnih i to Sputnjik lajt, koje mogu poslužiti i kao buster doza.

“Radi se o količini od 300 hiljada koja je u prerezervaciji. To ne znači da će se bilo šta nabavljati u ovom trenutku, nego svakako razmišljamo unaprijed već za neku sljedeću godinu”, naveo je Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite RS-a (SNSD).

A do kraja ove ostalo je nešto više od tri mjeseca. Znači li to i tri mjeseca borbe s nevakcinisanim građanima? Antivakserski lobiji i nepovjerenje građana glavni su razlozi slabog odziva. Struka upozorava da ukoliko u narednih 15 dana ne ostvarimo 60 posto vakcinisanih, ništa od kolektivnog imuniteta.

“Ne znam šta treba biti veći razlog od toga kad vam neko blizak umre, onda ćete govoriti da ne valja vlada, stranke, zdravstvo, ali tom pričom vi nećete vratiti vama dragu osobu koja je preminula usljed koronavirusa. Hajmo mi da vakcinišemo dvije trećine ljudi”, poručio je Selimić.

federalna.ba

vakcina vakcinacija vakcine vakcinisanje imunizacija
sport tenis Novak Đoković pandemija vakcina vakcinacija cjepivo cijepljenje koronavirus Covid19 virus
0 20.10.2021 13:03
Federacija BiH vakcinacija
0 20.10.2021 12:18
Australija vakcina cjepivo vakcinacija cijepljenje koronavirus Covid19 pandemija virus oboljeli novozaraženi zaraženi
0 20.10.2021 09:38
Velika Britanija vakcinacija Engleska premijer liga
0 20.10.2021 09:35
Kanton Sarajevo vakcinacija Zetra
0 19.10.2021 17:47