videoprilog Dine Durmića (Dnevnik 2)

Zbog čega je došlo do incidenta u Kantonalnom odboru SDA Tuzla?

Razne nesuglasice unutar odbora istih stranaka u Bosni i Hercegovini postale su svakodnevnica i bilo ih je oduvijek, pogotovo u predizborno i izborno vrijeme. Nerijetko snimci određenih verbalnih sukoba koji se dešavaju iza zatvorenih vrata, na razne načine dospiju i u javnost. Jedan takav procurio je ovih dana iz Kantonalnog odbora SDA u Tuzli. Akteri su kantonalni i federalni zastupnik ove stranke Salko Zildžić i Smajo Mandžić. Uzrok, navodno, nesuglasice o usaglašavanja kandidatskih lista za predstojeće izbore.

Snimak verbalnog sukoba s jedne od sjednica Kantonalnog odbora SDA Tuzla nije jedini. I nije ovo jedina stranka u kojoj se dešavaju slični sukobi, samo s drugim akterima. Akteri ovog koji je postao viralan razgovarali su s novinarom Federalne televizije. Pred kameru nisu htjeli. Zvaničan stav i jednog i drugog danas je: Bez komentara.

„Ovo je redovna pojava u mnogim političkim strankama, naročito kada se prave kandidatske liste za izbore. I uvijek je toga bilo. Ovdje je bilo hrabrosti ili ne znam čega da to neko snima i da se to plasira na društvenim mrežama, što ogoljuje politiku“, ističe politički analitičar Vehid Šehić.

Verbalnom obračunu Zildžića i Mandžića su, kako saznajemo od izvora unutar SDA, prethodili neusaglašeni stavovi unutar Gradskog i Kantonalnog odbora ove stranke o prijedlozima za nositelje lista i kandidatima za različite nivoe. Tako je Admir Andelija, generalni direktor Elektroprivrede BiH, kandidat za Predstavnički dom BiH, Izet Džananović, sadašnji direktor Termoelektrane Tuzla, za nositelja liste za Skupštinu TK-a, a Azmir Husić kandidat za Predstavnički dom Federacije. Ovo su prijedlozi Gradskog odbora, kojim predsjedava Salko Zildžić, koje nije usvojio Izvršni odbor, čiji je predsjednik Fahrudin Skopljak, što je postalo sporno i jednim dijelom izazvalo verbalni sukob ovog dvojca, i kada je sjednica i prekinuta.

„Dobro je neka građani vide i neka konačno shvate da je borba za neku političku funkciju isključivo lični motiv, klijentelistički ili uskostranački, da oni ne vode računa o građanima BiH“, poručuje Šehić.

Navodno, nesuglasice između Zildžića i Mandžića traju nekoliko godina. Zildžić je oduvijek bio odan SDA, dok je Mandžić u politiku ušao kroz PDA Mirsada Kukića, iz koje ubrzo biva isključen i nastavlja djelovati kao nezavisni zastupnik. Godine 2019. se učlanjuje u SDA, iz koje ga Salko Zildžić kao predsjednik Gradskog odbora isključuje. No, tu nije kraj, viši organi stranke poništavaju Zildžićevu odluku i Mandžića vraćaju u SDA, nakon čega počinju nesuglasice ovog dvojca, što je kulminiralo verbalnim obračunom. Otvoreno je i pitanje kakva se poruka ovakvom komunikacijom šalje građanima, potencijalnim biračima.

„Poruka je: hajmo se zabavljati nekoliko dana, pisati na društvenim mrežama, poslije toga ćemo naći neki novi predmet i novi izvor razgovora i pričanja ratova između stranačkih botova i, jednostavno, ova stvar će ostati ispod tepiha, a ona je tu prisutna, ona je naša stvarnost“, kaže sociologinja Smiljana Vovna.

Pitali smo i građane šta misle o incidentu:

„Gledao sam taj snimak i, nažalost, ono zapravo ilustraje stvarno stanje u političkim prilikama u Bosni i Hercegovini.“
„Ponašaju se krajnje neozbiljno, kao da su na pijaci.“
„Ali se bojim da je to slika društva u kojem živimo i da svi zajedno trebamo poraditi na tome da se nešto promijeni.“

A hoće li se nešto promijeniti vidjet ćemo nakon Općih izbora. Je li snimak namjerno plasiran od nezadovoljnih članova ove stranke, kao i je li jedini, mogli bismo znati uskoro.

federalna.ba/Dino Durmić

SDA Tuzla incident
Tuzla Federalni radio gradonačelnik
0 03.12.2022 16:56
Zerina Vrabac plivanje Tuzla
0 03.12.2022 10:55
Tuzla Ukrajina, svjedočenje sa lica mjesta
0 02.12.2022 18:39
Sevdalinko u srcu te nosim Tuzla
0 02.12.2022 14:13
hemodijaliza hemodijalizni aparati UKC Tuzla Klinika za dječije bolesti Tuzla
0 30.11.2022 22:01
Socijaldemokrati BiH SDA Tuzlanski kanton
0 29.11.2022 20:53