Zbirka umjetnina Rektorata UNSA u Monografiji i na izložbi u Umjetničkoj galeriji BiH

Zbirka umjetnina Rektorata UNSA u Monografiji i na izložbi u Umjetničkoj galeriji BiH

Univerzitet u Sarajevu (UNSA) predstavio je Monografiju "Zbirku umjetnina Rektorata Univerziteta u Sarajevu" koja obuhvata 71 umjetničko djelo potpisano od 49 autora iz različitih umjetničkih perioda, a u Umjetničkoj galeriji BiH postavljena je i izložbe umjetnina Rektorata Univerziteta u Sarajevu.

Zbirka obuhvata širok spektar umjetničkih izraza - od crteža, slika, grafika do skulptura. Djela potiču od umjetnika koji su stvarali između dva svjetska rata pa sve do savremenih autora. Među njima se ističu i stari majstori poput Tomislava Krizmana, čije je djelo "Procesija" nastalo 1909. godine, ali i drugi velikani 20. stoljeća poput Ismeta Mujezinovića, Romana Petrovića, Ljube Laha, Mersada Berbera, Mice Todorović, Alije Kučukalića, Mirsada Konstantinovića, Franje Likara i Salima Obralića.

Rektor Univerziteta u Sarajevu Rifat Škrijelj kaže da je Univerzitet u Sarajevu sedamdeset četiri godine sakupljao i čuvao neprocjenjivu kolekciju umjetničkih djela. Ta zbirka postala je simbol trajne saradnje i uspomena na najznačajnije trenutke u historiji te institucije.

- Prvi put je umjetnička građa UNSA procijenjena, sistematizirana i naučno obrađena. Rezultat tih napora ogleda se u upravo u Monografiji i izložbi koju imamo priliku vidjeti - naglasio je na otvaranju.     

Profesor emeritus Akademije likovnih umjetnosti UNSA Ibrahim Krzović istaknuo je, kao bivši kustos u Umjetničkoj galeriji BiH, vrijednosti sadržaja te zbirku umjetnina i ozbiljan pristup poslu tima i UNSA. 

O Monografiji su govorile i prof. dr. Asja Mandić (Filozofski fakultet Univerziteta u Sarajevu), dr. Merima Omeragić (Rektorat Univerziteta u Sarajevu), te urednica Monografije mr. Adela Nurković Kulenović (Rektorat Univerziteta u Sarajevu).

Taj jedinstveni kulturni događaj posvećen očuvanju i promociji bogatstva umjetničkog nasljeđa Univerziteta u Sarajevu upriličen je u okviru Svečanih decembarskih dana i obilježavanja 74. godišnjice Univerziteta u Sarajevu. Prorektor Univerziteta u Banjoj Luci Aleksandar Ostojić darovao je večeras rektoru Škijelju prigodan poklon uime te visokoškolske institicije, a na adresu UNSA istim povodom stigle su i brojne čestitke.

federalna.ba/Fena

UNSA Umjetnička galerija BiH
Međunarodni dan maternjeg jezika UNSA Institut za jezik UNSA
0 21.02.2024 13:24
Umjetnička galerija BiH Robert Pauletta slikar
0 20.02.2024 10:57
Umjetnička galerija BiH Krik Kemal Hromić
0 16.02.2024 13:39
EFSA UNSA Ekonomski fakultet u Sarajevu Meliha Bašić
0 14.02.2024 16:58