videoprilog Ines Alijagić (Federacija danas)

Uz priredbu i izložbu radova djeca iz centra Borići okončala zimsku školu

Djeca u pokretu iz prihvatnog centra Borići danas su izložila svoje radove koje su uradili tokom zimskog raspusta u okviru zimske škole "Heart" pripremnog programa Ministarstva obrazovanja Unsko-sanskog kantona i organizacije Save the Children.

Priredbom i izložbom radova ozvaničen je završetak zimske škole za djecu u pokretu iz Prihvatnog centra Borići. Protekle tri sedmice učiteljice „Heart“ pripremnog programa su zajedno s djecom u pokretu posjetile prostorije radija i televizije, Univezitetsku biblioteku, Američki kutak, knjižnicu Sv. Josip i prostorije udruženja Nahla.

„Drugi dio se odnosio na kreativne radionice koje smo izvodile u tim prostorima - ko nam je mogao omogućiti prostor, i u Osnovnoj školi Prekounje. Radili smo niz kreativnih radionica, sve što možete vidjeti na ovoj izložbi uradila su djeca“, navodi Šejla Alijagić, učiteljica „Heart“ pripremnog programa

„U našoj školi je učionica u kojoj učiteljice rade intenzivno s djecom s ciljem da ih pripreme da se što prije integrišu u redovni odgojno-obrazovni program. Već u prvom polugodištu imamo sedam učenika koji su završili skupa s našim učenicima redovni plan i program i ta djeca su s uspjehom završila prvo polugodište“, ističe Edina Mehić, pedagoginja u OŠ Prekounje.

„Heart“ pripremna nastava, odnosno obrazovanje i iscjeljenje kroz umjetnost, organizirana je da bi se djeci u pokretu omogućilo da se što prije uključe u redovnu nastavu. Prije svega, da bi naučili osnove bosanskog jezika.

„Naše ministarstvo u saradnji s organizacijom Save the Children redovno organizira kako pripremna odjeljenja tako i integraciju učenika da su oni spremni u redovnu nastavu u našem kantonu“, kaže Azra Šulić, pomoćnića ministra obrazovanja USK-a.

Djeca u pokretu koja pohađaju „Heart“ pripremni program u četiri osnovne škole na području Bihaća nastavit će svoje aktivnosti u februaru za kad je najavljen početak drugog polugodišta.

federalna.ba

djeca u pokretu Borići Bihać škola obrazovanje
Toronto Kanada škola naoružani muškarac
0 26.05.2022 21:23
fabrika stiropora Bihać požar vatra
0 25.05.2022 17:26
SAD žrtve pucnjava masovna pucnjava škola Joe Biden Šefik Džaferović
0 25.05.2022 11:25
Joe Biden masovna pucnjava škola
0 25.05.2022 08:11