Završena analiza metka koji je ubio novinarku Sheren Abu Akleh
(Izvor: JAAFAR ASHTIYEH/AFP)

Završena analiza metka koji je ubio novinarku Sheren Abu Akleh

Analiza metka koji je ubio novinarku Al Jazeerae Sheren Abu Akleh je završena u Ambasadi SAD u Jeruzalemu i on je vraćen palestinskim vlastima, objavili su arapski mediji. Palestinski ministar pravde Muhamed al Shalaldeh je izjavio sinoć da se objavljivanje rezultata očekuju danas.

Dugogodišnja novinarka Al Jazeerae Palestinka Abu Akleh (51) ubijena je u maju u još nerazjašnjenim okolnostima u Jeninu na okupiranoj Zapadnoj obali dok je izvještavala o izraelskoj vojnoj raciji.

Pošto je imala i državljanstvo SAD, Washington ima pravo da traži metak kako bi se sprovela sveobuhvatna i nezavisna istraga i Palestinska uprava je to pozdravila, rekao je ministar Shalaldeh. Palestinska uprava je odbijala da preda metak Izraelu i da vodi zajedničku istragu s Izraelcima, ali ga je u subotu uvečer predala Ambasadi SAD.

Izraelski mediji navode da je ostalo nejasno ko je rukovodio analizom - Amerikanci ili Izraelci.

Izraelska strana je u nedjelju saopćila da će njeni eksperti ispitivati metak, što je suprotno palestinskim tvrdnjama da će američki eksperti sprovesti foreničku analizu.

Izraelski vojni portparol Ran Kohav rekao je u nedjelju da će se metak analizirati u prisustvu Amerikanaca.

"Ako se metak podudara s oružjem izraelskih vojnika obavijestićemo janvost", rekao je Kohav za izraelski vojni radio.

Al Jazeera je objavila pozivajući se na palestinske izvore, da je analiza sprovedena u prsustvu izraelskog eksperta, a Palestinska uprava je odbila da pošalje svog.

Tokom racije u maju izbio je oružani sukob između izraelske vojske i palestinskih napadača i u jednom trenutku je Abu Akleh pogođena u glavu, navode izraelski mediji.

Istraga Palestinske uprave je pokazala da su je pogodili i ubili izraelski vojnici.

Izraelska vojska je najprije optužila naoružane Palestince za pucnjavu, ali je kasnije priznala da su novinarku mogli ubiti izraelski vojnici.

Izraelske vlasti su identifikovale pušku iz koje je mogao biti ispaljen fatalan metak, ali su rekle da se ne može donijeti konačan zaključak bez forenzičke analize.

federalna.ba/Beta

Sheren Abu Akleh ubistvo analiza
SAD New Mexico Muslimani ubistvo
0 07.08.2022 12:22
Shireen Abu Akleh Lina Abu Akleh ubistvo istraga
0 28.07.2022 09:44
MUP KS beživotno tijelo ubistvo
0 27.07.2022 10:21
Zoran Marjanović Srbija ubistvo
0 22.07.2022 12:46