Biden: Moja agenda nije protiv Rusije; Putin: Razgovori konstruktivni
(Izvor: AA)

Biden: Moja agenda nije protiv Rusije; Putin: Razgovori konstruktivni

Završen je samit predsjednika Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Joea Bidena i predsjednika Ruske Federacije Vladimira Putina u Ženevi.

Ovo je njihov prvi sastanak otkako je Biden stupio na dužnost u januaru.

Nakon sastanka koji je trajao oko dva sata, napravljena je pauza od 15 minuta nakon čega je počeo sastanak delegacija, uključujući ministre vanjskih poslova dvije zemlje.

Mjere sigurnosti su na visokom nivou u drugom po veličini gradu u Švicarskoj u kojem se nalazi i sjedište Ujedinjenih nacija, zajedno s nekoliko agencija UN-a poput Svjetske zdravstvene organizacije i Svjetske trgovinske organizacije.

Ranije je objavljeno da će razgovori biti fokusirani na pitanja poput kontrole naoružanja, kibernetičke sigurnosti, zabrinutosti SAD-a zbog ruskog tretmana političkih oponenata i uplitanja u izbore, te na situaciju u Ukrajini, gdje se snage koje podržava Rusija bore na istoku zemlje.

Švicarski mediji su posvetili veliku pažnju ovom samitu, a "Le Temps", na francuskom jeziku, navodi da je ovo "dan kada su oči čitavog svijeta uprte u Ženevu."

Putin: Sastanak bio konstruktivan, dogovorili uzajamno vraćanje ambasadora

Vladimir Putin rekao je danas da je njegov prvi sastanak sa svojim američkim kolegom bio "konstruktivan", u vrijeme kada vladaju tenzije između dvije zemlje.

"Nije bilo nikakvog animoziteta", rekao je Putin na konferenciji za novinare poslije sastanka s Bidenom i širim delegacijama dvije strane.

"Naša procjena mnogih pitanja se razlikuje ali, po mom mišljenju, obje strane su pokazale želju da razumiju jedna drugu i da tragaju za načinima da se približe. Razgovor je bio dosta konstruktivan", rekao je Putin.

Putin je rekao da su se on i Biden dogovorili da vrate svoje ambasadore na svoje uzajamne položaje u nastojanju da smanje tenzije.

Vraćanje ambasadora slijedi poslije diplomatskog natezanja tokom koga su obje strane smanjile diplomatsko osoblje. Ruski ambasador u SAD Anatolij Antonov vraćen je iz Washingtona prije oko tri mjeseca kada je Biden opisao Putina kao ubicu. Američki ambasador u Rusiji John Sullivan napustio je Moskvu prije oko dva mjeseca kada mu je Rusija preporučila da se vrati nazad u Washington na konsultacije.

Također je rekao da su razgovarali o tome da bi se Ukrajina mogla pridružiti NATO savezu.

- Dotakli smo se i te teme - rekao je Putin.

Zajednička izjava Putina i Bidena: Pokrenut sveobuhvatni bilateralni dijalog o strateškoj stabilnosti

U zajedničkoj izjavi ruskog predsjednika i predsjednika Sjedinjenih Američkih Država, navedeno je da ne bi bilo pobjednika u eventualnom nuklearnom ratu, čime je potvrđena predanost da takav rat nikada ne započne.

Kremlj je objavio zajedničku izjavu, koja je dogovorena nakon sastanka Putina i Bidena, održanog danas u Ženevi.

U izjavi je navedeno da su Rusija i SAD pokazale da čak i u vrijeme napetosti mogu napredovati prema zajedničkim ciljevima kao što je osiguranje predvidljivosti u strateškom području, smanjenje rizika od oružanog sukoba i prijetnje nuklearnim ratom.

Navedeno je da je nedavno proširen sporazum o kontroli nuklearnog naoružanja – Novi START između SAD-a i Rusije.

"Proširenje Novog START-a dokaz je naše posvećenosti kontroli nuklearnog naoružanja. Potvrđujemo svoju posvećenost", objavljeno je u zajedničkoj izjavi Putina i Bidena.

U izjavi je navedeno da će sveobuhvatne konsultacije između Rusije i SAD-a započeti u kratkom vremenskom periodu kako bi se postigli ovi ciljevi.

"Pokrenut će se čvrst i snažan, sveobuhvatan bilateralni dijalog o strateškoj stabilnosti. Kroz ovaj dijalog želimo postaviti temelje za buduću kontrolu naoružanja i mjere za smanjenje rizika", navedeno je u zajedničkoj izjavi.

Biden: Politika SAD-a nije usmjerena protiv Rusije

Biden je izjavio da je predsjedniku Rusije Vladimiru Putinu tokom današnjeg sastanka u Ženevi poručio da je politika administracije SAD usmjerena ka američkom narodu, a ne protiv Rusije.

Biden je na konferenciji za novinare nakon samita SAD-a i Rusije rekao da njegova politika nije usmjerena protiv bilo koga, te da je usredsređena na borbu protiv kovida 19, obnovu američke ekonomije i jačanje veza sa saveznicima Washingtona.

Biden je istakao da je tokom sastanka sa Putinom naglasio da će pitanje ljudskih prava za njega uvijek biti na dnevnom redu i da on, kao predsjednik SAD, mora o tome da govori.

Američki lider je ocijenio da je sastanak sa Putinom održan u "pozitivnom maniru", te da je "uradio ono zbog čega je došao".

Prema njegovim riječima, razgovor ni u jednom trenutku nije bio žustar, a obojica su izrazili neslaganja u vezi sa određenim pitanjima kada je to bilo potrebno, što su činili "bez preuveličavanja".

Biden je ocijenio da trenutna situacija u odnosima SAD i Rusije nije najbolja, ali da, isto tako, "nije vrijeme za novi Hladni rat".

"Vjerujem da Putin ne želi novi Hladni rat", naglasio je Biden.

Predsjednik SAD-a je dodao da su tokom sastanka razgovarali i o Siriji, Iranu i Bjelorusiji, kao i o naporima sa ciljem sprečavanja vraćanja terorista u Afganistan usljed povlačenja američke vojske iz te zemlje.

federalna.ba/agencije

Joe Biden Vladimir Putin