Završen prvi krug razgovora na samitu Putina i Bidena
(Izvor: AA)

Završen prvi krug razgovora na samitu Putina i Bidena

Predsjednici Sjedinjenih Država i Rusije, Joe Biden i Vladimir Putin, završili su prvi krug razgovora na svom samitu u srijedu i nastavit će s prvim od dva šira sastanka u Ženevi.

Biden i Putin prvi put su se sastali u pratnji američkog državnog sekretara Antony Blinkena, ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova i dvoje prevodilaca.

Dvije dodatne sjednice planirane su za popodnevne sate, dok će se čelnicima pridružiti dodatni savjetnici i prevodioci.

S američke strane, širim sastancima prisustvovat će Blinken, savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan, državna podtajnica za politička pitanja Victoria Nuland, američki ambasador u Rusiji John Sullivan, te eksperti za Rusiju Vijeća za nacionalnu sigurnost Eric Green i Stergos Kaloudis.

Rusku delegaciju uključivat će Lavrov, Putinov vanjskopolitički savjetnik Jurij Ušakov, Lavrovljev zamjenik Sergej Rjabkov, zapovjednik Generalštaba Ruske vojske, general Valerij Gerasimov, ruski ambasador u Washingtonu Anatolij Antonov, kao i ruski posrednici za Ukrajinu i Siriju, i Putinov portparol Dmitrij Peskov.

Planirano je da samit ukupno traje četiri do pet sati prije nego što svaki od čelnika održi konferenciju za novinare, prenosi Associated Press.

federalna.ba/Fena

Joe Biden Vladimir Putin