Zavod za zapošljavanje FBiH i Vlada ZDK u projektu zapošljavanja djece šehida/poginulih boraca
(Izvor: Fena)

Zavod za zapošljavanje FBiH i Vlada ZDK u projektu zapošljavanja djece šehida/poginulih boraca

Vlada Zeničko-dobojskog kantona usvojila je program utroška rebalansiranih sredstava za braniteljsku populaciju te Odluku o odobravanju sredstava u realizaciji Projekta sufinansiranja zapošljavanja i samozapošljavanja djece šehida i poginulih boraca za 2022. godinu.

Rebalansom budžeta ZDK-a, Skupština ZDK je, navodi resorni ministar Fahrudin Čolaković, prošle sedmice odobrila i uvećanje za 1,1 miliona KM budžet tog ministarstva, koji za ovu godinu sada iznosi 16,4 miliona KM.

-Komparirajući s nekim prethodnim periodom, 2014. godine, kada nije bio ovaj sastav Vlade ZDK, izvršenje budžeta Ministarstva za boračka pitanja bilo je 5,4 miliona KM. Što se tiče povećanja, koja sam spomenuo od 1,1 milion KM, najveći dio otišao je na egzistencijalnu naknadu. Odmah, nakon usvajanja ovih akata, idemo s izmjenom Uredbe o egzistencijalnoj naknadi - najavio je ministar Čolaković.

Projektom zapošljavanja djece šehida i demobilisanih boraca, koji se realizuje već nekoliko godina, Ministarstvo za boračka pitanja ZDK i Federalni zavod za zapošljavanje ove će godine izdvojiti po 100.000 KM.

-Projekt je jako dobar. On se realizuje preko Službe za zapošljavanje ZDK. Imamo jako dobre efekte i zbog toga smo se odlučili da i ove godine idemo s njegovom realizacijom - kazao je Čolaković, koji je najavio kako će početkom narednog mjeseca potpisivati ugovore za vlastiti projekt zapošljavanja i samozapošljavanja pripadnika boračke populacije.

Vlada ZDK, kazao je ministar obrazovanja ZDK Spahija Kozlić, dala je saglasnost na odluku o proširenju upisne kvote na fakultetima Univerziteta u Zenici za dva studenta.

-Radi se studentima Opće medicine i Filozofskog fakulteta, koji su ispod upisne kvote ali pripadaju jednoj od kategorija poginulog, šehida, umrlog ratnog vojnog invalida… Shodno tim kriterijima, Vlada ZDK dala je saglasnost za proširenje upisne kvote za ova dva studenta - kazao je Kozlić.

Vlada je dala saglasnost na imenovanje članova - predsjednika i članova Upravnog odbora UNZE iz reda osnivača. Predsjednik je Suvad Isaković, a članovi su Kenan Kahriman, Nihad Dervišević i Jozo Bejić.

Ovim je izvršena popuna novog saziva Upravnog odbora UNZE-a, koji će i naredne četiri godine voditi prof. dr. Suvad Isaković.

federalna.ba

borci zapošljavanje sufinansiranje
Zeničko-dobojski kanton boračka populacija zapošljavanje
0 29.09.2022 19:03
sufinansiranje privatni vrtići Kanton Sarajevo
0 12.09.2022 15:18
Zeničko-dobojski kanton zapošljavanje samozapošljavanje
0 17.08.2022 18:47
zapošljavanje Slovenija Njemačka Bosna i Hercegovina
0 16.08.2022 15:00