videoprilog Mujesire Purić (Federacija danas)

Zavidovićka Mala sirena „Kafom za sve“ proslavila 10. rođendan

Tradicionalnom „Kafom za sve“ u Zavidovićima je obilježena deseta godišnjica rada Udruženja Mala sirena. Ovo udruženje u okviru svog Servisnog centra pruža podršku porodicama djece i odraslih sa poteškoćama u razvoju. Kroz zanimljiv program predstavili su svoje aktivnosti, osvrnuvši se na trnovit put nastanka udruženja, a ponosni na ovo što danas imaju.

Zbog nepostojanja u to vrijeme bilo kakve stručne podrške, za svoju djecu, tri očajne majke s djecom s poteškoćama u razvoju prije 10 godina osnovale su Udruženje Mala sirena. Prvi sastanak bio je pod vedrim nebom, a danas, osim osnovnih defektoloških i logopedskih tretmana, pružaju i neke specifične usluge.

“To su senzorna terapija, neurofeedback terapija i redukcija psihomotorike”, kaže Adisa Mahovac, osnivačica i direktorica Udruženja Mala sirena.

Ipak, najvažnijim smatraju to što su uspjeli napraviti jedinstvenu inkluzivnu radionicu u kojoj borave djeca s poteškoćama i tipična djeca. Kroz imitaciju uče jedni od drugih, ali i stvaraju novo društvo bez predrasuda. Što su i pokazali u okviru aktivnosti povodom obilježavanja 10. rođendana.

“Imamo radionice kuhanja, kreativne radionice, psihološka podrška, kućne posjete... Porodica je jako bitna - snažan roditelj znači snažno dijete. Da bi neko nama doveo dijete i da bi primio sve te stručni usluge, mora biti snažan roditelj, mora imati snage i mora vjerovati da se nešto može promijeniti”, dodaje.

Amra Maličbegović iz Žepča majka je blizanaca. Svoju djecu svaki dan na dva sata dovodi na tretman sa stručnim osobljem u Malu sirenu: „Treba podržati rad ovog udruženja jer puno znači roditeljima koji imaju djecu sa bilo kakvim poteškoćama. Zaista to ne znamo dok nas život ne nauči te lekcije”.

Zahvaljujući USAID-ovom projektu, koji podržava rad 7 servisnih centara u BiH, i Mala sirena je postalo mjesto za cijelu porodicu.

“Vlada SAD-a smatra da svako dijete mora imati jednake mogućnosti. Svjesni smo činjenice da je izazovno posebno roditeljima i porodicama djece sa poteškoćama u razvoju i tim više je značajno i značajne su sve aktivnosti i usluge koje pruža Servisni centar Mala sirena”, ističe Nejra Neimarlija-Roić, zamjenica direktora USAID-ovog Inspire programa.

Oni uče, sviraju, pjevaju, plešu, a na ovoj sceni zajedno sa svojim vršnjacima samo žele da budu voljeni i prihvaćeni. Svako ljudsko biće ima potencijale, talenat i kreativnost, kao i potrebu da živi u zajednici s drugima, a naša je obaveza da ih podržimo.

federalna.ba

Mala sirena Zavidovići
Zavidovićka kuća kulture Zavidovići monografija
0 19.05.2022 20:11
streljaštvo Zavidovići
0 18.04.2022 18:37
sport Kajak Zavidovići
0 21.03.2022 22:34
INZ Zenica Zavidovići zagađenje zagađenost zagađenje zraka zagađenost zraka
0 12.03.2022 10:15
Zavidovići otpad deponija Mošćanica
0 03.02.2022 22:13