Zatvoreno drugo izdanje Sarajevo Photography Festivala, četiri izložbe u tri dana

Zatvoreno drugo izdanje Sarajevo Photography Festivala, četiri izložbe u tri dana

Zatvoreno je drugo izdanje Sarajevo Photography Festivala. U tri dana festival je ugostio četiri izložbe na različitim otvorenim i zatvorenim lokacijama u gradu, učesnici su imali priliku poslušati mnoštvo predavača na dvije radionice te nekoliko panel diskusija.

Prvi dan je otvorena izložba fotografija Zule Rabikowske ispred Historijskog muzeja BiH, nakon čega je upriličeno svečano otvaranje festivala i izložba fotografija nagrađenih autora u sklopu Sarajevo Photography Festivala. Grand prix i 4000 KM osvojio je bosanskohercegovački fotograf Armin Graca.

Drugi dan posjetioci su imali smo priliku prisustvovati predavanju Bertana Selima, urednika, kustosa i konzultanta specijaliziranog za dodjelu međunarodih grantova u oblasti fotografije. U sklopu tog predavanja posjetioci su mogli čuti i dokumentarnog fotografa Mitra Simikića koji je govorio o svom projektu 'Mila', ostvarenom uz podršku VID Fondacije.

Žaljno iščekivana izložba ‘Majke’ češke fotografkinje Hane Knížove otvorena je u Umjetničkoj galeriji BiH. Izložba pruža gorko-sladak uvid u ulogu majčinstva kroz set intimnih fotografija.

Zapanjujuće je bilo i predavanje fotografa i umjetnika Filipa Koludrovića, koji je predstavio svoju knjigu ‘I have never been to America'. Knjiga govori o imaginarnom putovanju kroz Ameriku. Svi dokumentirani trenuci, arhitektura, priroda i ljudi ne postoje, oni su kreirani uz pomoć umjetne inteligencije.

U svijetu fotografije, dokumentarne i novinske fotografije su jedine kojima se nikada ne smije manipulirati. Imajući to na umu, autor je odlučio da koristi ovu tehniku posebno na ta dva polja kao svojevrsni eksperiment. 

Drugo predavanje u sklopu drugog dana festivala je predavanje Inland kolektiva. Inland  je grupa od 14 internacionalnih fotografa posvećenih zamišljanju dugoročnih dokumentarnih projekata i razvoju neispričanih, dubokih priča. Kao inovativna struktura koju su kreirali fotografi i stručnjaci, Inland funkcioniše kao sopstvena agencija, gradeći projekte na globalnom nivou kako bi uhvatila kontradikcije sveta koji se menja.

Jedna od primarnih misija Inlanda je promovisanje i podsticanje fotografije u nastajanju širom svijeta, pružajući obrazovanje i podršku za njegovanje sljedeće generacije vizualnih pripovjedača.

Posljednja izložba, izložba španskog fotografa i autora Raula Urbina otvorena je u muzeju moderne umjetnosti Ars Aevi.

Posljednji dan festivala počeo je predavanjem profesorice Ize Razije Mešević o temi umjetne inteligencije i autorskih prava na Akademiji likovnih umjetnosti, zatim su održane i dvije promocije foto knjiga, hrvatske autorice Petre Slobodnjak te slovenačkih fotografa Matjaža Rušta i Katje Goljat u Goethe institutu.

Festival je zatvoren izložbom radova učesnika na radionicama analogne fotografije i izrade ZINE-a.

Oficijelni partneri festivala su Evropska unija u BiH, Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo te Grad Sarajevo, saopćeno je iz Sarajevo Photography Festivala.

federalna.ba/AA

Sarajevo Photography festival Sarajevo Photography Festival 2023. Sarajevo
pomozi.ba Sarajevo karcinom dojke
0 12.07.2024 09:54
Konferencijska liga Sarajevo
0 11.07.2024 19:00
Sarajevo sirene Srebrenica zastave Vjećnica
0 11.07.2024 12:37
Sarajevo Skenderija sajam
0 07.07.2024 09:35