Zatvor za vlasnika firme zbog lažne dozvole za autobus u kojem je poginulo 45 putnika
(Izvor: Arhiv)

Zatvor za vlasnika firme zbog lažne dozvole za autobus u kojem je poginulo 45 putnika

Krivični sud u Skoplju je danas na godinu i osam mjeseci zatvora osudio Bekima Hadžiua, vlasnika i direktora "Besa transa" zbog lažne dozvole za autobus u kojem je 45 putnika poginulo 2021. u udesu u Bugarskoj.

Prvostepenom presudom skopskog krivičnog suda, pravno lice "Besa trans" je kažnjeno novčanom kaznom od 800.000 denara (12.965 eura po današnjem srednjem kursu) i zabranom obavljanja djelatnosti četiri godine, prenijeli su mediji.

Skopsko tužilaštvo je u septembru 2022. protiv Hadžiua podiglo optužnicu zbog falsifikovanja dozvole za međunarodni prevoz putnika jer je utvrđeno da je autobus koji je imao udes, na put krenuo s dozvolom drugog autobusa.

Sudija Ivica Stefanovski je izjavio da su Bekim Hadžiu kao direktor, i preduzeće za prevoz putnika "Besa trans" krivi jer je u više navrata korištena lažna javna isprava - izvod iz dozvole za javni prevoz u međunarodnom drumskom saobraćaju, koji nije izdalo Ministarstvo saobraćaja i nije za taj autobus.

Po Tužilaštvu, s tom lažnom ispravom autobus "Besa transa" je od 10. januara do novembra 2021. godine 20 puta prešao državnu granicu.

Bekim Hadžiu je pred sudom rekao da nije kriv, a njegov advokat Asmir Alispahić je najavio da će se žaliti na presudu jer smatra da je kazna previsoka.

U saobraćajnoj nesreći autobusa kompanije "Besa trans", koji je 23. novembra 2021. godine u Bugarskoj, na povratku iz Turske, udario u ogradu auto-puta i zapalio se, poginulo je 45 putnika, među kojima 12 djece.

Istraga u Bugarskoj je pokazala da je glavni uzrok te nesreće bila prevelika brzina autobusa.

federalna.ba/Beta

Besa trans kazna