Zastupnički dom danas nastavlja sa koracima za opoziv Trumpa
(Izvor: ABC)

Zastupnički dom danas nastavlja sa koracima za opoziv Trumpa

Američki Zastupnički dom nastavit će danas s koracima za opoziv predsjednika Donalda Trumpa, potvrdila je jučer predsjednica Nancy Pelosi u pismu demokratskim zastupnicima.

Pelosi je napisala da će u ponedjeljak ujutro podnijeti rezoluciju kojom se poziva potpredsjednik Mike Pence "da sazove i mobilizira vladu kako bi aktivirao 25. amandman kojim se predsjednik proglašava nesposobnim za izvršavanje dužnosti svog ureda".

"Pozivamo potpredsjednika da odgovori u roku od 24 sata. A mi ćemo nastaviti s iznošenjem zakona o opozivu", rekla je predsjednica Zastupničkog doma, prenosi dpa.  

Potvrdila je da će djelovati što prije kako bi zaštitili Ustav i demokratiju, jer ovaj predsjednik predstavlja neposrednu prijetnju i jednom i drugom.

Ranije u nedjelju, američki senator Pat Toomey, republikanac iz Pennsylvanije, pridružio se sve većem broju zastupnika koji pozivaju predsjednika da podnese ostavku nakon nasilja u Washingtonu u srijedu prošle sedmice.

Govoreći za "Meet the Press", Toomey je rekao da bi za zemlju bilo najbolje da Trump "podnese ostavku i ode što prije".

Samo je još jedna republikanska senatorica, Lisa Murkowski s Aljaske, na sličan način zatražila Trumpovu ostavku nakon događaja u srijedu, u kojem su Trumpove pristalice napale Capitol Hill. Predsjednica Doma Nancy Pelosi najavila je da bi Dom mogao započeti postupak opoziva već danas.

David Cicilline, demokratski predstavnik s Rhode Islanda, rekao je za "Meet the Press" da u ponedjeljak planira predstaviti članke o opozivu zbog poticanja na pobunu i da u tom naumu ima više od 200 pristalica u Domu. 

federalna.ba/Fena

Donald Trump opoziv
Donald Trump Confidence Man
0 04.10.2022 15:13
Donald Trump CNN tužba
0 04.10.2022 08:39
Donald Trump istraga
0 30.09.2022 21:41
Donald Trump
0 21.09.2022 19:01
istraga Donald Trump povjerljivi dokumenti
0 16.09.2022 07:53