videoprilog Hane Porić (Dnevnik 2)

Zastupnički dom BiH: S dnevnog reda skinuti zakoni, ostali izvještaji

Duga rasprava bez konkretnih rezultata obilježila je sjednicu Zastupničkog doma Bosne i Hercegovine. Tri zakona planirana dnevnim redom, a nijedan razmatran. Izmjene Zakona o odbrani, te Zakona o strancima povučene su s dnevnog reda. A ponovljeno negativno mišljenje Ustavnopravne komisije presudilo je Prijedlogu zakona o vrhovnom sudu i tako je dočekao kraj procedure bez razmatranja. Naknadno uvršten Prijedlog zakona o platama i naknadama u sudskim i tužilačkim institucijama vraćen je u redovnu proceduru.

Dnevni red obiman, ali u suštini siromašan. Dva od tri predložena zakona do sjednice nisu stigla. Ostao Prijedlog zakona o vrhovnom sudu. Raspravu spriječilo drugo negativno mišljenje Ustavnopravne komisije. Iako nikad razmatran, ovdje je kraj procedure.

„Od starta smo protiv jer smatramo da ima određenih elemenata koji nisu u skladu s onim što baštini dejtonsku Bosnu i Hercegovinu i od starta smo na tome insistirali“, kazala je Sanja Vulić, predsjednica Kluba SNSD-a u Zastupničkom domu BiH.

„Taj zakon se neće pojaviti u ovom obliku u Paralemntu Bosne i Hercegovine. On je odbijen“, poručio je Branislav Borenović, zastupnik PDP-a u Zastupničkom domu Bosne i Hercegovine.

„Ova obaveza uspostavljanja pravosudnog tijela kojim bi bilo povjereno da osigura dosljedno tumačenje prava u cijeloj Bosni i Hercegovini neće nestati, niti će potreba za uspostavljanje takvog tijela prestati kako bi ojačali ukupan pravosudni sistem Bosne i Hercegovine i omgućili dosljedno tumačenje prava, tako da ću, naravno, nastaviti zajedno sa svim svojim kolegama koji misle da Bosna i Hercegovina treba imati Vrhovni sud da radim na ovom pitanju“, istakao je Denis Zvizdić, zamjenik predsjedavajućeg Zastupničkog doma Bosne i Hercegovine (NiP).

Iz Vijeća ministara stigao prijedlog zakona o platama i naknadama u sudskim i tužilačkim institucijama na nivou Bosne i Hercegovine. S njim i zahtjev za hitni postupak koji je vrlo brzo Dom odbio. Zakon je trebao omogućiti jednako pravo svim zaposlenicima ovih institucija na određene naknade, poput one za odvojeni život. Zastupnički dom je odlučio da ovu proceduru oduži, pa zakon vrati u redovnu proceduru. Razlozi politički i oni drugi.

„Što se tiče političkih razloga zašto smo bili protiv tog hitnog postupka i tog zakona, jeste činjenica da ni srpski ministri u Vijeću ministara nisu glasali za ovaj zakon jer je pun manjkavosti. Držim se one pjesme: 'Ko te ljubi nek' ti piše pjesme', pa tako i za sudije i tužioce. Koga slušaju - neka ih finansiraju“, kazala je Vulić.

Sjednica bez tenzija, ali i bez najavljenih prijedloga. Zaključci Narodne skupštine RS-a čekaju kraj zadanog roka, pa je tako dnevni red ovaj put čist od spornih tačaka. Istovremeno, koalicija prvi put na okupu nakon nove krize. U sali Zastupničkog doma ništa ne ukazuje na dobro poljuljane i značajno narušene odnose između partnera. Ni traga teškim riječima od proteklih dana. Ipak, da je atmosfera uzavrela otkrivaju pojedinačni istupi stranaka van parlamentarnih klupa. Period dobrih odnosa, reformskih zakona i evropskog napretka pred zidom.

„To neće ostati bez posljedica jer jedna reakcija povlači drugu reakciju i tu onda više nema kraja, a mi smo jedno krhko područje političkih odnosa uz utjecaje onih koji su u Bosni i Hercegovini, a smatraju da imaju sva prava ovog svijeta bez odgovornosti, onda je jasno da to komplicira odnose“, kazao je Čavara.

„Oni su takve kukavice da je to meni veliko razočarenje. Ne mogu da shvatim da dođemo za jedan sto, sva ta ekipa, dogovorimo se oko nekih bitnih zakona o svemu onome što su bili standardi Evropske unije i tad imaju hrabrosti i to se dogovorimo. A kad dođu neka druga pitanja, nazove ih neki Murphy ili neki Schmidt i onda kažu: 'Ja to ne smijem.' To je dobro što nekakva stranac misli, ja nemam pravo na svoje mišljenje. Oni su teške kukavice. Meni je to tako razočaravajuće i strašno. To su sve obrazovani, fini ljudi i za oko lijepi i za slušanje divni i oni dođu u situaciju da budu poniženi od nekakvih stranaca da ne smiju da odgovaraju svojim građanima“, navodi Vulić.

Sve ovo je samo još jedna dobro režirana igra. Poručuje opozicija.

„Nismo primjetili danas da ima nekih problema unutar vladajuće koalicije“, konstatirao je Šerif Špago, predsjednik Kluba SDA u Zastupničkom domu BiH.

„Rekao bi neko da je ovo danas bila sjednica koja ne priliči onome što slušamo svaki dan u javnom diskursu, što znači da je potpuno jedna druga priča ono što se pokušava stvoriti u javnosti, a kad su u pitanju fotelje i imenovanja, pa čak i odluke koje su bile nedodirljive, staju pod kapu tih ljudi“, dodao je Borenović.

Sa zakonima baš i ne ide, ali da sjednica ne bi potpuno bila bezuspješna, usvojen je niz izvještaja o radu institucija. A u međuvremenu, reformski zakoni na čekanju, državna koalicija pod upitnikom i nove prijetnje još većom političkom krizom.

federalna.ba

Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH
Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH Tužilaštvo BiH Sud BiH
0 20.11.2023 21:29
Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH Trojka SNSD koalicija
0 10.10.2023 20:41
Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH
0 28.08.2023 19:21
Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH Zakon o strancima
0 28.08.2023 17:34
Predstavnički dom Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH Prijedlog zakona o organizaciji tržišta vina BiH
0 28.08.2023 17:33
Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH VSTV BiH
0 22.08.2023 17:38