Ističe rok: Predstavnički dom FBiH započeo sjednicu o formiranju Vlade

U Sarajevu je u četvrtak počela vanredna sjednica Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine (FBIH), na kojoj će se raspravljati o imenovanju nove Vlade tog bosanskohercegovačkog entiteta.

Zastupnik Admir Čavalić iz Stranke za Bosnu i Hercegovinu ubrzo nakon početka sjednice zatražio je 30-minutnu pauzu, zbog čega je nakratko odgođena rasprava o daljem formiranju izvršne vlasti u FBiH.

Ustavni rok za imenovanje Vlade FBiH ističe danas u ponoć, ali se o odluci o imenovanju premijera, zamjenika premijera i ministara u Vladi FBiH neće glasati, jer nema potrebnu saglasnost oba potpredsjednika Federacije BiH.

Predsjednica Federacije Lidija Bradara prošle je sedmice potpisala odluku o imenovanju Vlade koju bi trebao predvoditi predsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) BiH Nermin Nikšić, a na osnovu sporazuma o formiranju vlasti između Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH i ostalih stranaka nove parlamentarne većine okupljenih oko SDP-a, Naroda i pravde (NiP) i Naše stranke.

Početkom ove sedmice potpis na tu odluku dao je i potpredsjednik FBiH Igor Stojanović, međutim drugi potpredsjednik Refik Lendo, iz Stranke demokratske akcije (SDA), nije dao saglasnost za imenovanje Vlade jer smatra da u njoj treba da bude neko iz njegove stranke, u skladu sa izbornim rezultatima.

U međuvremenu su klubovi zastupnika Narodnog evropskog saveza (NES - Za evropsku BiH), Stranke za BiH i Demokratske fronte u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH podnijeli inicijativu za izmjenu Ustava FBiH.

U prijedlogu DF-a se navodi da Vladu FBiH imenuje predsjednik uz saglasnost najmanje jednog od potpredsjednika Federacije BiH. Vlada se imenuje nakon konsultacija sa premijerom ili kandidatom za premijera u roku od 30 dana od dana izbora predsjednika i potpredsjednika. Dalje se predviđa da ako Predstavnički dom ne potvrdi imenovanje Vlade u roku od 60 dana od izbora predsjednika i dva potpredsjednika raspisuju se prijevremeni izbori u Federaciji BiH.

Nije poznato da li će visoki predstavnik za BiH Christian Schmidt intervenisati kako bi deblokirao proces uspostave Vlade FBiH. Iz njegovog ureda su dan ranije potvrdili da se iza zatvorenih vrata sastao s čelnicima FBiH.

Opšti izbori u BiH održani su 2. oktobra 2022. godine.

federalna.ba/AA

Predstavnički dom Parlament FBiH imenovanje Vlade FBiH
Predstavnički dom Prijedlog zakona o vanjskim poslovima
0 21.09.2023 07:48
Predstavnički dom Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH Prijedlog zakona o organizaciji tržišta vina BiH
0 28.08.2023 17:33
Dom naroda Parlament FBiH Zakon o zaštiti civilnih žrtava rata FBiH
0 31.07.2023 22:37
set energetskih zakona Dom naroda Parlament FBiH
0 31.07.2023 18:31
Mario Karamatić Zastupnički dom Predstavnički dom
0 25.07.2023 22:16