Zastupnici odbili u dnevni red uvrstiti izmjene Zakona o platama
(Izvor: FENA/Hazim Aljović)

Zastupnici odbili u dnevni red uvrstiti izmjene Zakona o platama

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH predložio je Dragana Bogdanića, Predraga Kožula i Sašu Magazinovića u Zajedničku komisiju za postizanje identičnog teksta Zakona o izmjenama Zakona o akcizama koji je u Domu naroda prihvaćen u različitom tekstu. Dom naroda jučer je u Zajedničku komisiju imenovao Dušanku Majkić, Lidiju Bradaru i Amira Fazlića.

Predstavnički dom predložio je Jasminku Džumhur, Nevenka Vranješa i Nives Jukić za ombudsmane za ljudska prava BiH.

Poslanici su obavili raspravu i o ostalim tačkama dnevnog reda, od kojih je veliki broj izvještaja i inicijativa koji nisu dobili podršku u prvom krugu, upućen na usaglašavanje, a o svim tačkama poslanici će glasati nakon pauze.

Poslanici su raspravu obavili i o izjašnjenju Predstavničkog doma o određivanju novog roka ili o obustavljanju zakonodavnog postupka po prijedlogu zakona o izmjeni i dopuni Zakona o odbrani, čiji je predlagač poslanik Mirjana Marinković Lepić, kojim se predviđa mijenjanje konsenzualnog načina donošenja odluka u Predsjedništvu BiH prilikom angažovanja pripadnika Oružanih snaga BiH u reagovanju na prirodne i druge katastrofe.

Lepićeva je zamolila da se zakonodavni postupak ne obustavlja, te predložila da bude određen novi rok.

Niko se nije javio za diskusiju o prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o državnoj službi u institucijama BiH, kojim se uvode novi načini oglašavanja za popunu radnih mjesta objavljivanjem na zvaničnoj internet stranici institucije i na društvenim mrežama.

Poslanici su objedinjeno obavili raspravu o izvještaju o finansijskom poslovanju BHRT-a za 2021. godinu i finansijskom planu BHRT-a za 2022. godinu sa pratećim mjerama i efektima tih mjera, te o izvještaju o realizaciji programa BHRT-a za 2021. i Programski planovi BHRT-a za 2022.

Rasprava je obavljena i o nekoliko poslaničkih inicijativa, među kojima je i inicijativa Zlatana Begića koja se odnosi na pojednostavljenje graničnih procedura za privrednike, posebno one koji su izvozno orijentisani.

Tokom rasprave o prijedlogu preporuke o postupanju Savjeta ministara i drugih institucija BiH po pitanju komemoracija u Blajburgu, šef Srpskog kluba u Predstavničkom domu Nenad Stevandić rekao je da o ovoj temi ne treba generalizovati ništa, te da "mirne glave treba glasati".

"Podržaću ovu tačku. Privatna je stvar svakog pojednica da ode na komemoraciju koju izabere, ali stavljati neki pečat generalno, nije racionalno", rekao je Stevandić i dodao da tome ne treba davati "dozu zvaničnog".

Šef Kluba poslanika HDZ-a u Predstavničkom domu Nikola Lovrinović rekao je da prijedlog preporuke nema nikakvog smisla.

Nije prihvaćena nijedna od dviju poslaničkih inicijativa za dopunu dnevnog reda današnje sjednice Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, koja je u toku u Sarajevu.

Poslanik Naše stranke Damir Arnaut tražio je da dnevni red bude dopunjen odgovarajućim izmjenama Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH. Suština njegovog prijedloga je da osnovica za obračun plaća dužnosnika bude vraćena na 475,69 KM budući da je u julu povećana, što je dovelo do povećanja primanja za više od 500 KM.

Arnautovu inicijativu su deklarativno podržali poslanici Alma Čolo (SDA), Zukan Helez (SDP), kao i dopredsjedavajući Doma Denis Zvizdić.

Poslanik HDZ-a Nikola Lovrinović predlagač je druge inicijative - da dnevni red bude dopunjen ustanovljavanjem 23. augusta kao dana sjećanja u BiH na žrtve svih totalitarnih režima.

Poslanik SDP-a Saša Magazinović nije podnio inicijativu o kojoj bi zastupnici glasali, ali je zatražio da se neko iz odgovornih struktura u Bosni i Hercegovini obrati tokom ove sjednice i objasni građanima šta ih čeka tokom predstojeće zime.

I iz razvijenih zemalja odgovorni upozoravaju vlastitu javnost na moguće teške prilike zbog rasta cijena energenata, kao i životnih namirnica, a u Bosni i Hercegovini ta reakcija izostaje, ističe Magazinović.

Predložene su također izmjene i dopune Zakona o državnoj službi u institucijama Bosne i Hercegovine, kao i izvještaj Zajedničke komisije oba doma Parlamentarne skupštine o postizanju identičnog teksta zakona o dopunama Zakona o porezu na dodanu vrijednost.

Izvještaj komisije Kolegija o nastojanju za postizanje saglasnosti o inicijativi dopredsjedavajućeg Doma Denisa Zvizdića kojom Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH zadužuje Vijeće ministara BiH da izdvoji  200.000  KM za sanaciju štete i izradu novih 700 kamenih cvjetova s imenima antifašista koji su dali svoje živote za slobodu grada Mostara i čitave Evrope, te za buduću integralnu institucionalnu zaštitu i osiguranje ovog nacionalnog spomenika Bosne i Hercegovine, također je u najavljenom dnevnom redu.

Jedna od predloženih tema je Izvještaj komisije Kolegija o nastojanju za postizanje saglasnosti o inicijativi poslanice SBB-a Edite Đapo kojom se zadužuje Direkcija za koordinaciju policijskih tijela (DKPT) da preuzme dužnost čuvanja i zaštite objekta Partizansko groblje u Mostaru.

Pred poslanicima će biti Izvještaj o realizaciji programa BHRT-a za 2021. godinu i Programski planovi BHRT-a za 2022. godinu te Izvještaj o radu Agencije za zaštitu ličnih podataka u Bosni i Hercegovini za 2021. godinu.

U predloženom dnevnom redu je i Informacija o radu Interresorne radne grupe za izmjenu izbornog zakonodavstva Bosne i Hercegovine. 

federalna.ba/Fena

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH sjednica
Vlada FBiH sjednica
0 08.12.2022 11:00
Mladen Bosić Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH
0 01.12.2022 16:51
Vijeće ministara Bosne i Hercegovine sjednica
0 28.11.2022 14:02
Vijeće ministara sjednica
0 28.11.2022 07:54
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH konstituirajuća sjednica
0 15.11.2022 14:56