Zastupnici bi sutra trebalo da odlučuju o budžetu FBiH umjesto o privremenom finansiranju
(Izvor: Fena/Arhiva)

Zastupnici bi sutra trebalo da odlučuju o budžetu FBiH umjesto o privremenom finansiranju

Umjesto o predloženoj odluci o privremenom finansiranju Federacije Bosne i Hercegovine, trebalo bi da Federalni parlament ove sedmice odlučuje o Prijedlogu ovogodišnjeg federalnog budžeta, saznaje Fena od izvora iz Parlamenta FBiH.

Za dnevni red sutrašnje sjednice Predstavničkog doma, kao i  Doma naroda za četvrtak, ranije je najavljena odluka o privremenom finansiranju, ali je Federalna vlada utvrdila u međuvremenu prijedlog budžeta zbog čega je moguća promjena i u predloženom dnevnom redu Predstavničkog doma mada zasad to nije i konačno potvrđeno.

Vlada je prijedlog utvrdila jučer na sjednici i u parlamantarnu proceduru uputila po hitnom postupku. Predložila je da budžet FBiH za 2024. iznosi ukupno 7.474.800.209 KM, najviše dosad, za pola miijarde više od prošlogodišnjeg.

Da bi najvažniji finansijski akt Federacije stupio na snagu, neophodno je da ga odobre u istovjetnom tekstu oba doma.

Uobičajena i dugogodišnja dosadašnja praksa bila je da zastupnici i delegati predlažu na sjednicama dva doma mnoštvo različitih amandmana, ali na koncu je budžet usvajan u istoj tekstualnoj formi, bez potrebe za dodatnim usaglašavanjem odnosno produžavanjem procedure.

federalna.ba/Fena

Nacrt budžeta budžet