videoprilog Dine Durmića (Federacija danas)

Zašto Tuzlaci ne mogu vozom na more?

Predstavnici željeznica Hrvatske i Bosne i Hercegovine postigli su dogovor tako da će Sarajlije nakon osam godina ponovo, od 1. jula vozom moći na more, dok iz Tuzle, središta najmnogoljudnijeg kantona u FBiH, vozovi ne saobraćaju skoro tri godine. Promotivna vožnja na relaciji Sarajevo – Ploče najavljena je za 1. juli, dok je u Tuzli, tradicija željezničkog saobraćaja duga 133 godine ugašena. No, grupa entuzijasta se trudi da se to promijeni.

Hoće li u tome uspjeti zavisiće od niza faktora. Zainteresovanost kantonalne vlasti i Željeznica FBiH da ponovo bude uspostavljen željeznički saobraćaj ne izostaje, ali pomaka nema. Neformalna grupa građana sa ovog područja ‘’Prijatelji željeznice’’ već je pokrenula Inicijativu ‘’I Tuzlaci bi vozom na more’’.

“Mi od 14.12.2019. u Tuzli nemamo nijednog putničkog voza a nijednog putničkog vagona, ni turističkog ni bilo kakvog, da stvar bude gora”, kaže Semir Hadžimusić, predstavnik NGG ’Prijatelji željeznice’.

Željeznička stanica kao i pruga danas izgledaju zapušteno i pusto. Građani Tuzle već odavno izražavaju žal zbog toga. Kažu nam, da je to tužno i žalosno.

Iako znamo da je zabranjeno hodati prugom i pružnim prelazima, to u Tuzli nije slučaj. Vozovi ne saobraćaju već dvije godine, šest mjeseci i deset dana. Tradicija duga 133 godine je ugašena. Čak ni napori resornog ministarstva nisu urodili plodom.

No, nada postoji. Kažu u Željeznicama Federacije BiH.

Željeznice Federacije BiH spremne su ponovo uvesti željezničku putničku liniju Sarajevo- Tuzla- Sarajevo, ukoliko se steknu određeni tehnički uslovi. Trenutno nema tehničkih uslova za elektrovuču, a organizacija dizelvučom koju su organizovale Željeznice RS-a danas nisu u mogućnosti organizovati.

“U ovom momentu postoje određeni razgovori između Vlade Federacije i Vlade Republike Srpske, preko Vijeća ministara za određena zaduženja kako bi se uradila ta elektrifikacija kako bi imali moderne vozove na našim šinama”, kaže Mustafa Šakić, minister trgovine, turizma i saobraćaja TK.

Dok je u drugim gradovima i državama u okruženju željeznički saobraćaj nešto što se podrazumijeva Tuzlacima, ali i stanovnicima Tuzlanskog kantona ostaje da čekaju. I kada su vozovi u pitanju.

federalna.ba/Dino Durmić

Tuzla željeznica vozovi
Panonika Panonska jezera Tuzla turizam
0 07.08.2022 20:03
Panonska jezera Panonika Tuzla turizam
0 04.08.2022 22:32
Sanel Redžić sedmica gitare Tuzla
0 02.08.2022 19:11
Kaleidoskop Tuzla
0 28.07.2022 20:12
Tuzla krađa nišana
0 12.07.2022 14:06