Prilog: Irena Antić

Zašto su obustavljene istrage protiv negatora genocida?

Nedvosmisleno je da je obustava istrage namjenski čekala da prođe 11. juli i da se desi onda kada javnost prestane gledati u Srebrenicu. Ovaj akt predstavlja ohrabrenje drugim negatorima genocida da nastave sa svojim javnim istupima, koji će za rezultat imati raspirivanje međuetničke i međuvjerske mržnje, ugrožavanje porodica žrtava te dodatno narušavanje dostojanstva žrtava genocida. Smatramo da se istraga ne može obustavljati na osnovu izjave osumnjičenog o tome šta je bila njegova namjera. Navedeno je u saopćenju koje potpisuju udruženja žrtava genocida, Memorijalni centar Srebrenica-Potočari i Organizacioni odbor za obilježavanje 27. godišnjice genocida.

 

A izmjene Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine, koje se odnose na zabranu negiranja i minimiziranja genocida i drugih zločina, koje je nametnuo bivši visoki predstavnik Valentin Incko, na snazi su skoro godinu dana. Činjenica jeste da se negiranje u javnom prostoru i diskursu smanjilo, ali je činjenica i da nijedna od oko 40 prijava protiv onih koji su zakonske odredbe prekršili, nije pokrenula sudski proces ni dobila epilog, upozorava direktor Memorijalnog centra Potočari Emir Suljagić.

 

Preživjele žrtve genocida vrijeđa činjenica da se genocid negira, zločinci glorificiraju, tragovi zločina pokušavaju prikriti, a mjesta masovnih zatočenja, egzekucija i grobnica ne obilježavaju.

Preživjele žrtve genocida ističu da informacija o obustavi istrage protiv Radovana Kovačevića, savjetnika člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i portparola SNSD-a, za krivično djelo negiranja genocida dolazi nakon poruka brojnih međunarodnih i domaćih zvaničnika, koji su 11. jula, u Potočarima istakli da nema mjesta negiranju dokazanih zločina i da negiranje mora podrazumijevati sankciju. Specijalna savjetnica UN-a za prevenciju genocida Alis Nederitu u Potočarima je najavila da će njen ured sutra objaviti novi dokument - Borba protiv negiranja holokausta i genocida; zaštita preživjelih; očuvanje memorije; unapređenje prevencije.

 

“Negatori genocida narušavaju sjećanje na žrtve, negiranjem genocida napadaju ubijene i nestale, napadaju pravosuđe koje stoji iza utvrđenih činjenica i zato moraju odgovarati.” – navedeno je u saopćenju koje potpisuju udruženja žrtava genocida, Memorijalni centar Potočari i Organizacioni odbor za obilježavanje 27. godišnjice genocida.

 

 

Srebrenica genocid negiranje genocida Zakon o zabrani negiranja genocida
identifikacija Srebrenica
0 05.06.2023 14:59
Connecticut Srebrenica Dan sjećanja na genocid
0 17.05.2023 08:38
Srebrenica godišnjica zločina
0 08.05.2023 13:33