videoprilog Mirne Ždralović (Dnevnik 2)

Zašto se EUFOR nije angažirao tokom skupova podrške Dodiku i Lukiću?

Protesti u znak podrške zbog podizanja još nepotvrđene optužnice protiv predsjednika RS-a Milorada Dodika i v.d. direktora Službenog glasnika RS-a Miloša Lukića protekli su bez incidenta. Zbog sigurnosti i zabrane MUP-a KS-a, umjesto ispred Tužilaštva i Suda BiH, kako je prvobitno planirano, okupljanje je organizirano na četiri lokacije blizu međuentitetske linije. Zbog toga su pojedini tražili da, uz domaće snage, o sigurnosti brine i EUFOR, do čega nije došlo. Je li trebao i zašto EUFOR nije angažirao svoje trupe - i dalje se mnogi pitaju i to im i zamjeraju. Ipak, izgleda, bez razloga.

Prema odredbama Aneksa 1 i Aneksa 2 Dejtonskog sporazuma, EUFOR ima pravo da posmatra i sprečava ometanje kretanja civilnog stanovništva, a Ustav BiH jasno naglašava da nijedan entitet neće provoditi bilo kakvu kontrolu na liniji između entiteta. Zbog toga je stav pojedinih i političara i analitičara bio da je trebao djelovati u petak, kada su bile blokirane saobraćajnice na četiri lokacije u blizini međuentitetske linije. EUFOR nije rasporedio dodatno osoblje, a nisu ni primili takav zahtjev od domaćih vlasti, jer su, kako je najavljeno, domaće snage bile spremne sačuvati sigurnost. To su nam potvrdili i iz EUFOR-a.

„EUFOR ostaje posvećen pružanju podrške vlastima BiH u održavanju sigurnog i stabilnog okruženja. EUFOR održava snažne veze sa našim partnerima iz svih agencija za provođenje zakona u BiH. Kada su u pitanju lokalna civilna pitanja, agencije za provođenje zakona prve reagiraju i imaju primat u ovoj oblasti. EUFOR nije primio nikakav zahtjev od agencija za provođenje zakona BiH o ovom pitanju“.

S obzirom na to da nisu primili takav zahtjev nadležnih, upućeni u način funkcioniranja smatraju da je procjena EUFOR-a bila takva da sigurnosna situacija ne zahtijeva njihovo prisustvo.

„Neki će reći to je kratkotrajno bilo. Međutim, ovdje se radi o vrlo osjetljivoj poziciji. Taj dan je EUFOR bio na toj lokaciji, prolazio je sa svojim vojnim vozilima, obilazili su tu lokaciju - napravili su, znači, procjenu“, podsjeća vojni analitičar Nedžad Ahatović.

Direktor Centra za sigurnosne studije Denis Hadžović dodaje kako su izvršili sigurnosnu procjenu da nema potrebe da budu na liniji: „Možda bi se senzibilnije gledalo na ove političke proteste, odnosno dali mu veći značaj nego što treba“.

Uzvici podrške Dodiku i Lukiću, transparent sa likom Vladimira Putina i natpis 'Granica postoji' obilježili su okupljanja. Ipak, sve mirno, a saobraćaj odblokiran nakon 30 minuta protesta. No, stav pojedinih je bio da je EUFOR trebao djelovati, a za okupljanja kažu da podsjećaju na predratne godine. Naši sagovornici ne misle tako.

„Nemojte da se zavaravamo, ne živimo mi više u 1992. godini. Nije 1992. godina, nije odnos snaga kao 1092. godine, nema JNA. Druga stvar - NATO je u okruženju“, napominje ekonomski ekspert Svetlana Cenić.

Hadžović smatra kako političari to sad zloupotrebljavaju u neke svoje svrhe: „Da su trebali da ovo, da su trebali da ono, parelala sa 1992. godinom... Mislim da ne treba dizati tenzije gdje ne trebaju. Da su dozvolili protest pred Sudom BiH, tada bi bila, ja mislim, osnovana potreba“.

Snage MUP-a RS-a, ali i Kantona Sarajevo osigurale su ono unaprijed najavljeno. Okupljanje u znak podrške, a s tim i blokada saobraćaja na pola sata, prošli su mirno i bez potrebe za EUFOR-ovim trupama.

federalna.ba

EUFOR skup podrške Milorad Dodik Miloš Lukić
Okružno javno tužilaštvo Bijeljina Milorad Dodik Srebrenica
0 11.06.2024 20:31
Milorad Dodik Aleksandar Vučić
0 08.06.2024 12:28
Intervju na Federalnom radiju Aner Žuljević Parlament FBiH Marin Vukoja Milorad Dodik razdruživanje
0 07.06.2024 14:36