videoprilog Muhameda Čabrića (Federacija danas)

Zašto obrazovani kadrovi odlaze iz BiH?

Statistika se naročito ne primjenjuje u obrazovanju. Svjedoči tome stanje na tržištu rada. Kada će obrazovni sistem biti usklađen sa potrebama privrede? Zašto obrazovani kadrovi, a posebno deficitarnih zanimanja, odlaze iz BiH? Pitanja su koja godinama postavlja struka. Pozitivnih pomaka ima, ali nedovoljno.

Veća opasnost od neusklađenosti obrazovnog sistema sa zahtjevima privrede, nesigurne političke situacije i niskog ekonomskog rasta, upozoravaju stručnjaci, jeste da odlazak mladih postane rutina, obaveza i uobičajen put nakon završenog školovanja. Šta tjera mlade iz BiH?

“Postalo je pomalo i pomodarstvo da zdravstveni profesionalci, nažalost, odlaze iz našeg zdravstvenog sistema i s tim će u budućnosti BiH, koja postaje zemlja staraca, imati ogroman problem pružanja formalnih usluga iz područja zdravstvene zaštite”, upozorava Kenan Galijašević, viši asistent na Medicinskom fakultetu UNZE.

Ohrabruje saznanje da većina mladih, unatoč poteškoćama, želi ostati i dati doprinos u izgradnji boljeg društva.

Da bi se ovaj nepovoljan i za društvo veoma opasan trend zaustavio, potrebna je sinergija obrazovnog sektora, poslovne zajednice i donosioca odluka. Neodrživo stanje, kažu u privredi, predugo traje.

U cijeloj priči veoma je važan izbor zanimanja, ali i visokoškolske ustanove na kojoj će se steći određeno zvanje.

Nekim zanimanjima, poput IT sektora, globalizacija je tržište rada učinila dostupnim bilo gdje.

Trom birokratski aparat potentne visokoškolske ustanove ne čekaju. Kažu, rade sami koliko mogu.

“Dosta uključujemo ljude iz privrede. Uključujemo i naše svršene inžinjere. Dobijamo povratne informacije od njih šta to treba našem tržištu. Osluškujemo preko medjunarodnih projekata koji su trenutno trendovi u Evropi”, navodi Miroslav Kostadinović, prodekan za nastavu na Saobraćajnom fakultetu Istočno Sarajevo.

Obrazovanje je u FBiH ustavna obaveza i pravo kantona. Ovo možda može biti i određena prednost.

“Upravo zbog toga smo donijeli novi Zakon o srednjoj školi koji nam dozvoljava da čak 30 posto njegovog sadržaja, odnosno nastavnog programa. može se izmijeniti u skladu s potrebama lokalnog tržišta rada”, objašnjava Bernadeta Galijašević, pomoćnica ministra za obrazovanje, nauku kulturu i sport ZDK-a.

Rekli bismo, iako sporo, ipak se kreće.

federalna.ba

posao zapošljavanje odlazak
Dusine Orašje Proizvodnja Radnici odlazak
0 26.07.2022 12:56
talibani Afganistan žene posao
0 18.07.2022 13:24
zapošljavanje korupcija OSCE registar
0 13.07.2022 18:14