videoprilog Hasana Gabele (Dnevnik 2)

Zašto je SDP najavio izlazak iz koalicije u BPK-u?

Javnost u Goraždu ovih dana pokušava dobiti odgovor na pitanje - zašto je SDP najavio izlazak iz koalicije koju na nivou skupštine kantona čini 7 stranaka? Iznenađeni su i koalicioni partneri koji tvrde da je skupštinska većina do sada funkcionisala dobro.

Za neke koalicione partnere najava je neočekivan i pomalo, kako kažu, ishitren potez.

„Bila je na obostrano zadovoljstvo, koalicija je funkcionisala i najbolje do sada“, kazao je Rasim Mujagić (NPI).

Dodaje da ga iznenađuje tajming ovih dešavanja: „Ovo je izborna godina i sva ova dešavanja mogu biti podloga za lokalne izbore“.

A kako nezvanično saznajemo, sadašnja koalicija mogla bi kao kandidata za gradonačelnika podržati predstavnika BH demokrata Džebraila Bajramovića, koji je neslužbeno najavio kandidaturu. Navodno, tu podršku očekuje i aktuelni gradonačelnik Ernest Imamović, koji je predsjednik Kantonalnog odbora SDP-a. Međutim, sve je na nivou glasina. Umjesto toga, naziru se neki drugi razlozi najavljenog izlaska iz koalicije. I da je problem na relaciji dva zastupnika SDP-a i njihovih partijskih organa odlučivanja.

„U razgovoru sa njimma ja sam zaključio da je problem u nedostatku komunikacije između njih i Imamovića – to je unutarstranački odnos. Čudno je da se ovo dešava u izbornoj godini, nije to dobro ni za SDP ni za bilo koju stranku“, kaže Bajramović.

Da je upravo to mogući izvor problema, potvrdio nam je indirektno Imamović, koji je održao sastanak sa koalicionim partnerima, te iznio zahtjeve SDP-a: „Moramo se dogovarati na nivou stranaka, a ne na nivou zastupnika“.

Na pitanje ima li on problem sa dva SDP-ova zastupnika, Imamović odgovara: „Mi dosadašnji rad ova dva zastupnika nećemo komentarisati dok ne donesemo neke odluke“.

To se očekuje ovih dana, kao i odluka centrale SDP-a hoće li podržati Kantonalni odbor SDP-a u krajnjoj odluci, ma kakva ona bila.

federalna.ba

BPK BPK Goražde Skupština BPK Goražde koalicija
Vijeće ministara Bosne i Hercegovine koalicija
0 09.04.2024 20:46
Institut za nestale osobe Bosne i Hercegovine Goražde identifikacija protekli rat
0 27.03.2024 13:02