videoprilog Željke Mihaljević (Federacija danas)

Zaštita zemljopisnog porijekla - glamočki krumpir postaje brend

U Glamoču je promoviran projekt zaštite glamočkog krumpira. Projekt nosi naziv "Glamočki krumpir – sprega čovjeka, prirode i gospodarstva". Riječ je o svojevrsnom brendu u čiju čast se već 15 godina priređuje posebna manifestacija - Dani glamočkog krumpira ili u narodu zvana Krumpirijada.

Glamočki krumpir je do sada othranio veliki broj obitelji i odškolovao mnoge vrijedne znanstvenike, a to radi i danas. Da se njegova proizvodnja dovede do više razine i dobrobiti za lokalnu zajednicu, prije šest mjeseci pokrenut je proces zaštite zemljopisnog porijekla.

„Proces je, u suštini, okončan, a zvanično oznaku porijekla će glamočki krumpir dobiti 30. 6. objavom u službenim glasilima“, ističe Siniša Šolak, jedan od inicijatora zaštite glamočkog krumpira.

„Do tada traje rok za eventualno podnošenje prigovora. Po isteku tog perioda donosimo rješenje o priznanju i upisujemo oznaku porijekla u registar zaštićenih oznaka zemljopisnog porijekla u Bosni i Hercegovini“, pojašnjava Miroslav Marić, stručni savjetnik u Institutu za intelektualno vlasništvo BiH.

Za takvo nešto trebalo je prikupiti cijeli niz dokaza.

„Glamočki krumpir je specifičan. Sama nadmorska visina i bogatstvo skroba daju mu težinu, ljepotu i kvalitet, naravno, tako da smo na tržištu prepoznatljivi s tim proizvodom“, naglašava Ilija Radoja, dugogodišnji proizvođač i član Udruge Glamočki krumpir.

Trebalo je prikupiti i dokaze da se ova povrtnica u Glamoču proizvodi godinama, za što se probrinuo Arhiv BiH.

„Našli smo vrijednu arhivsku građu koja je pripomogla u izradi eleborata. Stoljećima se na ovim prostorima ova poljoprivredna kultura proizvodi i njeguje i bila bi šteta da je nisu zaštitili na način kako to jesu“, naglasila je Danijela Mrda, direktorica Arhiva Bosne i Hercegovine.

„Cilj je da suzbijemo zloupotrebe glamočkog krumpira, koji je po svom kvalitetu nadaleko poznat, ali se pod njegovim imenom danas na tržištu prodaju razni krumpiri iz raznih krajeva, čak i država, uvozni krumpir itd.“, ističe Nebojša Radivojša, načelnik Općine Glamoč (SNSD).

„Rješenjem same etikete putem QR koda, hologramske trake i raznih oznaka omogućili smo da svaki kupac može skeniranjem etikete s vreće doći do podataka o vrsti krumpira, imenu proizvođača, zasijanim površinama“, pojašnjava Šolak.

Ta etiketa i dokumentacija koja garantira zaštićeno zemljopisno porijeklo poljoprivrednim će proizvođačima biti predstavljene u svibnju, a da bi koristili pravo na tu oznaku moraju biti članovi Udruge „Glamočki krumpir“ koja je nositelj tog prava.

federalna.ba

Glamoč glamočki krumpir
Kanton 10 Glamoč pučka kuhinja
0 08.04.2024 17:41
Gastrokrompirijada krompir Krompirijada krumpir Krumpirijada Glamoč
0 28.01.2024 13:51
Glamoč
0 01.01.2024 10:11
Glamoč
0 15.12.2023 18:35
Glamoč krumpiri Krumpirijada krumpir krompir Krompirijada krompiri
0 22.10.2023 12:07