videoprilog Eme Šećović (Federacija danas)

Zaposleni u zdravstvu KS-a za 5. septembar najavili proteste

Sindikat radnika u zdravstvu u Kantonu Sarajevo, Sindikat doktora medicine i stomatologije KS i Strukovni sindikat medicinskih sestara i tehničara KS najavili su proteste za 5. septembar u Sarajevu, a kao razlog navode da Vlada KS i resorno ministarstvo nisu imali razumijevanja za njihove probleme i da nisu mogli dogovoriti povećanje neto satnice.

Kako je kazao predsjednik Sindikata radnika u zdravstvu KS Senad Sadiković, imali su tri sastanka, ali nisu se uspjeli dogovoriti.

- Smatramo da je mirenje propalo, tako da mi organiziramo proteste. U suštini, pripremamo i generalni štrajk na nivou Kantona Sarajevo gdje učestvuje 17 javnih zdravstvenih ustanova, uključujući i Klinički centar Univerziteta u Sarajevu - istaknuo je u izjavi za Fenu.

Sadiković kaže da, prema Kolektivnom ugovoru o pravima i obavezama poslodavaca i radnika u oblasti zdravstva za područje Kantona Sarajevo, najniža neto satnica u oblasti zdravstva za područje Kantona Sarajevo iznosi 2,76 KM, a oni traže 3,28. Naglašava da će, ako krenu u generalni štrajk, njihov zahtjev biti 3,40.

- U decembru 2022. godine pokrenuli smo zahtjev za korekciju neto satnice, zbog povećanja potrošačke korpe koja je od potpisivanja kolektivnog ugovora dosad porasla za 500 KM. Međutim, nije bilo volje resornog ministarstva, Vlade KS, niti pregovaračkog tima Vlade KS za tu korekciju. Mi imamo informaciju da ima dovoljno novca, za poboljšanje usluga pacijentima, kao i za korekciju naše satnice - kazao je. Precizirao je da u Kantonu Sarajevo ima ukupno oko osam hiljada zaposlenika u oblasti zdravstva.

Protesti u organizaciji Sindikata radnika u zdravstvu u Kantonu Sarajevo, Sindikata doktora medicine i stomatologije KS i Strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara KS najavljeni su za utorak, 5. septambar, od 13.30 do 15.00 sati ispred zgrade Vlade Kantona Sarajevo.

federalna.ba/Fena

zdravstveni radnici Kanton Sarajevo protest