javljanje Anela Kajtezovića (Federacija danas)

Zaposleni u Domu zdravlja Bihać obustavili prijem većine pacijenata

Zaposleni u Domu zdravlja Bihać od jutros su obustavili prijem većine pacijenata, te na taj način izrazili radnički protest zbog nedobijanja decembarske plate. Zdravstveni radnici odluku su donijeli mimo sindikalne organizacije, a danas su tretirani samo pacijenti kojima je potrebna hitna medicinska intervencija ili su COVID suspektni. Većina ostalih službi samoinicijativno je obustavilo rad sa pacijentima.

-  Izuzetno teška situacija, s obzirom da su radnici ogorčeni i sada samoinicijativno izražavaju protest zbog nedobijanja plate. Skoro su zaradili i januarsku, a zbog političkih relacija u našem kantonu nisu dobili ni decembarsku platu. Zbog svega toga suočavamo se s radničkim buntom i zaista je teško bilo šta konkretno reći i uraditi, kada je ugrožena egzistencija ljudi - izjavio je direktor Doma zdravlja Bihać Ademir Jusufagić.

Dodao je kako se veliki broj liječnika nije danas ni pojavio na poslu, zbog čega je u većini službi onemogućen prijem pacijenata.

- Ja konkretno u ovoj sittuaciji mogu jako malo uraditi, osim samo potvrditi da Služba hitne pomoći, kao i COVID-ambulanta i laboratorija rade nesmetano -  naveo je Jusufagić.

Ovakva situacija uslovljena je neusvajanjem ovogodišnjeg Financijskog plana i programa Zavoda zdravstvenog osiguranja Unsko-sanskog kantona (USK) ili Odluke o privremenom financiranju.

To je posljedica nepostojanja definirane političke većine i nefunkcionisanja Skupštine USK.

federalna.ba/Fena

Bihać Dom zdravlja obustava prijema pacijenata
Dom zdravlja Kanton Sarajevo
0 19.05.2022 17:54
Evropska noć muzeja Noć muzeja Bihać Muzej USK
0 16.05.2022 16:48
Bihać Una migranti
0 14.05.2022 13:02
Omaha Cazin pozorište predstava Bihać Pedagogija otpora Branka Ćopića Branko Ćopić
0 13.05.2022 18:35
magnetna rezonanca Bihać Kantonalna bolnica Bihać
0 12.05.2022 18:10
Bihać Javne kuhinje
0 10.05.2022 19:11