Zapaljena rafinerija u Krasnodaru, Rusija krivi Kijev za napad dronovima
(Izvor: Screenshot)

Zapaljena rafinerija u Krasnodaru, Rusija krivi Kijev za napad dronovima

Dan nakon što je Rusija optužila Ukrajinu da šalje bespilotne letjelice u napadu na zgrade u Moskvi, guverner ruskog Krasnodarskog kraja rekao je da je dron vjerovatni uzrok požara koji je izbio u rafineriji nafte Afipsky.

Požar je ubrzo ugašen, a žrtava nije bilo, rekao je guverner Veniamin Kondratyev. Rafinerija Afipsky nalazi se nedaleko od crnomorske luke Novorosijsk, u blizini druge rafinerije koja je napadnuta nekoliko puta ovog mjeseca.

S druge strane, guverner ruske oblasti Belgorod, na sjeveru Ukrajine, kaže da je u artiljerijskom udaru ranjena najmanje jedna osoba u ruskom gradu Šebekino. On je za napad okrivio Kijev.

Nije bilo neposrednih informacija o tome ko je pokrenuo napade u Rusiji, ali Moskva je optužila Kijev za brojne napade posljednjih sedmica, dok istovremeno pojačava intenzitet vlastitog bombardiranja ukrajinskih gradova.

U napadima ruskih dronova u utorak je u Kijevu jedna osoba poginula, a četiri su ranjene, naveli su ukrajinski zvaničnici – ali je nebo iznad Ukrajine bilo relativno mirno tokom noći.

Ukrajina je negirala odgovornost za napad dronom na Moskvu u utorak. Kijev gotovo nikada javno ne preuzima odgovornost za napade u Rusiji.

federalna.ba/The Guardian

Rusija Ukrajina napadi