Zakoni o vinu i strancima na dnevnom redu hitne sjednice Predstavničkog doma PSBiH

Zakoni o vinu i strancima na dnevnom redu hitne sjednice Predstavničkog doma PSBiH

Poslanici Predstavničkog doma Parlamentrane skupštine Bosne i Hercegovine razmatrat će na hitnoj sjednici koja je zakazana za sutra, 28. augusta, izmjene Zakona o strancima, kao i Prijedlog zakona o organizaciji tržišta vina u BiH.

Ovim zakonima potvrđuje se odgovarajuća usklađenost s regulativom Evropske unije u oblasti migracija i tržišta vina, navedeno je iz Vijeća ministara koje je predložilo da se oba zakonska rješenja razmatraju po hitnom zakonodavnom procesu.

Kada je u pitanju Zakon o strancima, njime se preuzimaju četiri uredbe EU donesene od 2016. do 2021. godine u procesu kontinuiranog usklađivanja bh. propisa s pravnom regulativom EU-a.

Dopunama zakona želi se olakšati boravak digitalnih nomada u BiH, a intencija Vijeća ministara BiH je dodatno produžiti njihov boravak u BiH, zbog čega je najavljena mogućnost amandmanskog djelovanja u ovom pravcu.

Zakon se usklađuje s uredbama EU-a koje se odnose na područja izdavanja viza, stalnog i privremenog boravka, obrazovanja, istraživanja, učešća u programu razmjene, obavljanja stručne prakse, volontiranja, zaposlenja visokokvalificiranih radnika te rada na temelju plave karte, kao i na osnovi humanitarnih razloga.

S obzirom na značaj koji sektor vina ima u poljoprivredi i ruralnom razvoju, Prijedlogom zakona o organizaciji tržišta vina u BiH želi se osigurati veća konkurentnost i bolji pristup proizvođača iz BiH na evropskim i svjetskim tržištima, uz bolje uvjete za proizvodnju vina. Njime se preciziraju i odredbe o proizvodnji grožđa i vina.

Značajan dio zakona odnosi se na sistemsko uređenje oblasti u vezi s oznakama porijekla te na označavanje, prezentaciju i reklamiranje proizvoda vinarstva, kao i na stavljanje tih proizvoda na tržište, njihov nadzor i kontrolu, uključujući i odredbe o organskim vinima, aromatiziranim vinskim proizvodima i voćnim vinima.

Rješenja predložena u ovom zakonu imat će višestruki pozitivan utjecaj na proizvođače grožđa i vina i njihovu potpunu registraciju za obavljanje djelatnosti, kao i na potrošače koji će imati cjelovit uvid u kvalitetu domaćih vina na tržištu, naveli su iz Vijeća ministara.

Poslanici opozicionih stranaka iz Republike Srpske u Predstavničkom domu PSBiH zatražili su od Narodne skupštine RS-a da se izjasni o Zakonu o vinu tvrdeći da taj zakon znači prijenos nadležnosti s entiteta na državu, što, mišljenja su, nije u skladu s Ustavom BiH.

Na dnevnom redu sutrašnje sjednice je i Prijedlog rezolucije o sprečavanju svih oblika nasilja nad ženama i uznemiravanja žena u Bosni i Hercegovini koju su predložili poslanici Socijaldemokratske partije (SDP) BiH.

Rezolucijom Predstavnički dom osuđuje svaki oblik nasilja nad ženama i uznemiravanja žena i apelira na nadležne pravosudne organe, da preduzmu hitne mjere u vezi s procesuiranjem delikata vezanih za nasilje nad ženama.

Ovim dokumentom poslanici bi, ukoliko ga usvoje na sutrašnjoj sjednici, zatražili od Vijeća ministara i drugih nadležnih organa da pristupe izradi dokumenata vezanih za definiranje okvira politika i mjera za zaštitu i pomoći svim žrtvama nasilja nad ženama.

Rezolucijom se predlaže da se pristupi izmjenama krivičnog zakonodavstva na način da se femicid definira kao posebno krivično djelo, imajući u vidu da je to najekstremnija manifestacija nasilja usmjerenog prema ženama na osnovu njihovog rodnog identiteta.

federalna.ba/Fena

Predstavnički dom
Predstavnički dom Zastupnički dom Parlament FBiH Parlament Federacije BiH
0 28.05.2024 17:56
Predstavnički dom Parlament FBiH
0 28.05.2024 11:53
Predstavnički dom Parlament FBiH
0 22.04.2024 12:22
Predstavnički dom Parlamentarna skupština BiH sjednica
0 18.04.2024 12:27