Zakasnili smo nabavkom ruske vakcine po povoljnoj cijeni

Država Bosna i Hercegovina još nije nabavila nijednu jedinu vakcinu protiv koronavirusa za svoje građane. Država je za sada jedino ispregovarala određenu količinu vakcina preko Covaxa, čija se prva isporuka očekuje narednih dana. Istina, država je isprosila i donacije od Srbije, Slovenije, pa i Turske. Nabavila i platila nije ništa. Prvi i jedini pokušaj bio je koncem januara, kada je BiH pokazala interes za ruskom vakcinom. Informacije tražili, Rusija dala ponudu i onda muk.

Rusija je 28. januara, tri dana nakon upita Ministarstva spoljnih poslova BiH, našoj zemlji ponudila uslove za nabavku vakcine Sputnjik. Informacije u ime Federalnog ministarstva zdravstva tražila i dobila je ministrica Bisera Turković, no povratnu informaciju ruskoj strani nije poslala. To je, kažu nam iz Rusije, bio posljednji put da im je iko iz BiH, osim medija, poslao upit o njihovim vakcinama.

“Cijena vakcine fiksna je 9,95 dolara po dozi. Napominjem - po jednoj dozi. Dvije doze su 19,90 dolara i ta se cijena ne mijenja do dan-danas. No, cijena sada koja ide preko posrednika nije ista. Već kada imate posrednika, to je druga priča. Pa, neće ni ruski fond da radi direktno sa tim posrednicima. Ima i on svoga posrednika. Eh, tu sada dolazi do promjene cijene”, ističe ambasador BiH u Rusiji Željko Samardžija.

Upravo je, gotovo dva mjeseca kasnije, Federacija BiH iskazala interes za ruskom vakcinom, i to preko posrednika, a ne preko ruskog fonda o kome Samardžija priča. Na pitanje zašto nisu pristupili nabavci vakcine Sputnjik kada su se diplomatskim putem raspitivali o uslovima nabavke, odgovoraju da im ponuda nije ulijevala nadu jer nije bila konzistentna.

Direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH Davor Pehar objašnjava kako su navođene kontradiktorne stvari u smislu skladištenja tih vakcina, a ni sama dokumentacija koja je u tom trenutku dostavljena u Zavodu za javno zdravstvo nije bila ona koja je potrebna da bi se o njoj dovoljno razmatralo.

Ovakve navode je prozvana, ruska strana kategorično odbacila. Nije im jasno ni zašto nadležni u BiH nisu zatražili dodatne informacije ukoliko im je nešto bilo nejasno.

“Ma, to nije tačno. To su vjerovatno špekulacije. Neko traži pokriće za svoje greške”, tvrdi Samardžija.

A, greške u svom radu ne vidi ministrica Turković koja je, napominje javnost, svoj dio posla završila. Ona je u ovom slučaju, očigledno, bila posrednik jer naša država ne nabavlja vakcine.

“Istog dana, dakle 28.1.2021, Ministarstvo vanjskih poslova BiH proslijedilo je prvu informaciju Federalnom ministarstvu zdravlja, a dan kasnije Ministarstvo vanjskih poslova obavještava isto Ministarstvo zdravstva o primljenoj noti ruske strane u vezi sa potrebom direktnog kontakta sa Ruskim fondom. Također, sve ove informacije su odmah proslijeđene i Ministarstvu civilnih poslova BiH, odnosno ministrici Ankici Gudeljević. Dakle, Ministarstvo vanjskih poslova, ministrica Turković i njeni saradnici, svoje obaveze su izvršavali na vrijeme”.

I tako već nekoliko posljednih mjeseci. Svi svoje obaveze bar deklarativno izvršavaju na vrijeme, a vakcine nemamo. Opravdano pitanje je kada možemo očekivati vakcine koje će država nabaviti, a ne samo kao donaciju dočekati, ako slučajno neko u lancu svojih obaveza zakasni.

federalna.ba

Sputnik V Željko Samardžija
Slovenija Sputnik V
0 16.04.2021 20:43
koronavirus Covid19 pandemija virus Sputnik V AstraZeneca Johnson&Johnson Johnson & Johnson
0 14.04.2021 20:40
koronavirus Covid19 Sputnik V Sputnjik V Njemačka Rusija
0 08.04.2021 21:55
Sputnik V Rusija Slovačka
0 08.04.2021 20:05