Zajednička izjava: Ne može biti tolerancije prema negiranju genocida

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković naglasio je u zajedničkoj izjavi s evropskim komesarom za proširenje i susjedstvo Oliverom Varhelyjem da su danas razgovarali o nedavnom nacrtu rezolucije UN-a o Srebrenici. Prethodne izjave komesara Várhelyija, naglasio je Konaković, znak su punog poštovanja prema žrtvama i ni na koji način nisu dovele u pitanje činjenice koje se tiču ​​genocida u Srebrenici 1995. godine.

Činjenice o genocidu u Srebrenici pravno je utvrdio, između ostalih, i Međunarodni sud pravde, navodi se u zajedničkoj izjavi.

- Povjerenikova izjava pojašnjava da počinitelji snose punu i isključivu odgovornost za zločine koje su počinili. Svako poimanje kolektivne krivnje ili kolektivne odgovornosti cijelog naroda je neprihvatljivo i protivno je međunarodno prihvaćenim normama - ističe se.

Počinjeni zločini se nikada ne smiju zaboraviti da se više nikada nad bilo kim ne ponove. Pomirenje se može graditi samo na istini, miru i pravdi. Ne može biti tolerancije prema negiranju genocida, povijesnom revizionizmu i veličanju ratnih zločinaca.

- Povjerenik Várhelyi jedan je od najsnažnijih zagovornika pristupanja Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji. Zajedno smo radili proteklih godina za prosperitetnu i mirnu Bosnu i Hercegovinu. Budućnost Bosne i Hercegovine je u Evropskoj uniji kao jedinstvena, ujedinjena i suverena država - navodi se.

Na temelju preporuke Evropske komisije, Bosna i Hercegovina je u decembru 2022. dobila status kandidata, a u martu 2024. Europsko vijeće odlučilo je otvoriti pregovore o pristupanju.

Bosna i Hercegovina mora nastaviti s provedbom svog programa reformi EU, a povjerenik Várhelyi je predan potpunoj podršci ovom procesu, zaključuje se u zajedničkoj izjavi.

federalna.ba/Fena

Oliver Varhely Elmedin Konaković Mađarska
Aleksandar Vranješ protestna nota Elmedin Konaković svesrpski sabor SNSD Zakon o vanjskim poslovima BiH
0 13.06.2024 19:37
SEECP Elmedin Konaković Amer Kapetanović
0 13.06.2024 13:03
Evropski sud pravde Mađarska azil
0 13.06.2024 11:07
Jens Stoltenberg Mađarska pomoć Ukrajina
0 12.06.2024 11:37
Elmedin Konaković
0 12.06.2024 09:36