Zagreb - Završeno 29. međunarodno takmičenje u učenju Kur’ana, prvi put pobijedila žena

Zagreb - Završeno 29. međunarodno takmičenje u učenju Kur’ana, prvi put pobijedila žena

Velikim mevludom u Zagrebačkoj džamiji sinoć je završeno 29. međunarodno takmičenje u učenju Kur’ana, na kojem je po prvi put od kada se održava takmičenje prvo mjesto osvojila žena.

Posjetitelji iz brojnih gradova iz Bosne i Hercegovine, Slovenije, Srbije, Austrije, Njemačke i drugih zemalja boravili su jučer u Islamskom centru Zagreb, gdje su imali priliku slušati učače Kur’ana tokom cijelog dana, javlja Mina.

Nakon akšam namaza učesnici su proučili dijelove iz Mevluda te su ilahijama i učenjem salavata na poslanika Muhammeda a.s. upotpunili program.

Tokom programa koji je uslijedio, obratili su se sekretar Organizacionog odbora Mersad-ef. Kreštić i generalni sekretar takmičenja Khaled Yassin, nakon čega je muftija zagrebački Aziz ef. Hasanović u prigodnom predavanju ukazao na značaj učenja Kur’ana i poruka ljubavi sadržanih u Kur’anu prema svim ljudima.

 - Kur’an ne sadrži poruke mržnje i obavezuje nas na poštovanje različitosti - kazao je muftija Hasanović.

Čestitao je svim učesnicima i zahvalio posjetiteljima na dolasku, a posebnu zahvalu uputio je Ministarstvu vakufa i islamskih pitanja Države Katar na podršci u realizaciji takmičenja.

Rezultate takmičenja objavio je predsjednik Ocjenjivačke komisije kurra hafiz mr.sc. Aziz ef. Alili. U kategoriji tilawet na prvom mjestu je Recep Tayyip Şentürk (Turkiye), bodovi: 98,20; na drugom Ammar Đikić (Hrvatska), bodovi: 97,85, a na trećem Besim Azemi (Sjeverna Makadonija), bodovi: 97,81.

U kategoriji 5 džuzeva prvi je  Enis Bašić (Hrvatska), bodovi: 99,15, zatim Mohamed Yacine Tebbakh (Alžir), bodovi: 96,40, te Ayan Munir Hasham (Portugal), bodovi: 93,80.

Na prvom mjestu u kategoriji 15 džuzeva je Mustafa Sinanović (Bosna i Hercegovina) bodovi: 99,40, na drugom Ibrahim Herfoufi (Francuska), bodovi: 97,15, a na trećem Ahmed Djerbi (Tunis), bodovi: 97,05.

U ketegoriji 'Hifz cijelog Kur'ana' na prvom mjestu je Safia Mohamed (Švedska), bodovi: 99,55, zatim Salih Aljariri (Libija), bodovi: 99,45, te Ali Gholamazad (Iran), bodovi: 99,25.

Prvi put od početka održavanja takmičenja prvo mjesto je osvojila jedna od takmičarki.

Kurra hafiz mr.sc. Aziz ef. Alili je istaknuo da se u takmičenju ne pravi nikakva razlika među takmičarima i da se svi potpuno ravnopravno takmiče svih ovih godina.

Odlomke iz Kur’ana na kraju proučili su ukupna pobjednica takmičara hafiza Safia Mohamed iz Švedske i pobjednik u kategoriji tilaveta Recep Tayyip Şentürk, dok je dovu na kraju programa proučio zamjenik muftije Mevludi ef. Arslani, javila je MINA.

federalna.ba/Fena

 

Zagreb