Zagađenje zraka značajno povećava rizik od neplodnosti?
(Izvor: Getty Images)

Zagađenje zraka značajno povećava rizik od neplodnosti?

Izloženost zagađenom zraku značajno povećava rizik od neplodnosti, ako je suditi prema prvoj studiji koja je ispitivala ovu opasnost za opću populaciju.

Analiza 18.000 parova u Kini otkrila je da oni koji žive s umjereno višim razinama onečišćenja sitnim česticama imaju 20% veći rizik od neplodnosti, a što je definirano kao da ne zatrudne u roku od godinu dana od pokušaja.

Način istraživanja nije omogućio znanstvenicima da utvrde kako onečišćenje zraka može smanjiti plodnost, no poznato je da čestice zagađenog zraka uzrokuju upalu u tijelu, što može oštetiti proizvodnju jajašaca i sperme, naveli su znanstvenici. Još jedno nedavno istraživanje na 600 žena koje su dolazile u američku kliniku za neplodnost pokazalo je da je povećana izloženost zagađenju zraka povezana s manjim brojem sazrijevanja jajnih stanica u jajnicima.

Nedostatak istraživanja o utjecaju zagađenja zraka

Neplodnost utječe na milione parova širom svijeta, ali relativno je malo istraženo o utjecaju zagađenja zraka.

Međutim, već je poznato da prljavi zrak povećava rizik od drugih aspekata reprodukcije, uključujući prerano rođenje i malu porođajnu težinu. Uobičajene razine dušikovog dioksida podjednako su loše kao i pušenje, povećavajući rizik od pobačaja, a čestice su pronađene na fetalnoj strani posteljice.

Qin Li iz Centra za reproduktivnu medicinu Sveučilišta Peking Third Hospital, koji je vodio istraživanje o neplodnosti, kazao je da bi budući roditelji trebali biti zabrinuti zbog zagađenja zraka.

"Brojne su studije ustanovile da je onečišćenje zraka povezano s puno štetnih događaja tokom trudnoće", rekao je za Guardian.

"Otprilike 30% neplodnih parova ima neobjašnjivu neplodnost", napisao je Li i njegove kolege, napominjući da su dob, težina i pušenje poznati faktori.

"Naša studija ukazuje na to da bi zagađenje sitnim česticama moglo biti nezanemariv čimbenik rizika za neplodnost."

Mješoviti rezultati prethodnih studija

Prethodne studije dale su mješovite rezultate, ali temeljile su se na skupinama ljudi koji su isključili neplodne parove ili su ih provodili u klinikama za neplodnost.

"Uzorci naših studija uzeti su iz opće populacije, tako da bi naši nalazi mogli biti općenitiji", naglašava Li.

"Veličina učinaka koje promatraju čini se prilično visokima, što bi bilo zabrinjavajuće ako se to pokaže i u budućim studijama, posebno u okruženjima s malim zagađenjem", poručio je Tom Clemens sa Sveučilišta u Edinburghu u Velikoj Britaniji.

Razine zagađenja u Kini relativno su visoke, rekao je, ali zabilježeni su štetni učinci na reprodukciju na znatno nižim razinama.

"Dakle, očito loša kvaliteta zraka utječe na reproduktivni sustav općenito", dodao je.

Profesorica Mireille Toledano s Imperial Collegea u Londonu, rekla je da su nova istraživanja o ovoj važnoj temi dobrodošla, jer nije bilo mnogo prethodnih studija. Rekla je da bi niža razina zagađenja zraka mogla utjecati na neplodnost, ali da su potrebna dodatna istraživanja.

Istraživanje objavljeno u časopisu Environment International temeljilo se na podacima iz intervjua i upitnika 18.571 parova koji su sudjelovali u velikom Kineskom istraživanju plodnosti udatih žena. U Kini se žene moraju registrirati kod vlasti prije nego što pokušaju zatrudnjeti, omogućujući istraživačima da zatraže informacije od svih žena koje su namjeravale ostati u drugom stanju.

Prosječna razina zagađenja za kineske parove bila je 57 µg / m3

Istraživači su otkrili da žene izložene zagađivanju sitnim česticama koje su tijekom godine dana bile veće za 10 mikrograma po kubnom metru imaju 20% veći rizik od neplodnosti. Prosječna razina zagađenja za kineske parove bila je 57 µg / m3. U Londonu u Velikoj Britaniji prosjek je oko 13µg / m3.

Rezultati su također pokazali da se udio žena koje nisu zatrudnjele nakon 12 mjeseci pokušaja povećao sa 15% na 26% kada se uspoređuje tromjesečje izloženo najmanjem zagađenju s tromjesečjem koje trpi najviše.

Istraživači su uzeli u obzir druge čimbenike, uključujući dob, težinu, dohodak, pušenje, konzumiranje alkohola i razinu vježbanja.

Prethodne studije zagađenog zraka i plodnosti koristile su podatke o kvaliteti sperme, možda zato što je to lakše dobiti, a pregledom iz 2017. godine zaključeno je da zagađenje zraka ima "negativan utjecaj".

Iako pojedinci trpe zdravstvenu štetu zbog zagađenja zraka, vlade su one koje trebaju djelovati, rekao je Clemens:

"Naglasak bi trebao biti na kreatorima politike, a ne na pojedincima."

"Iako sigurno postoje koraci koje pojedinci mogu poduzeti kako bi smanjili izloženost, poput sustava za filtriranje zraka na mjestima s velikim zagađenjem i izbjegavanja izloženosti velikom prometu, malo je vjerovatno da će rezultirati bitno drugačijim dugotrajnim izlaganjem", rekao je.

"Oni također nisu realni za mnoge ljude zbog socijalno-ekonomskih ograničenja, uključujući obrasce rada i mogućnosti prijevoza."

federalna.ba/The Guardian

zagađenje zraka neplodnost studija
Švedska Vlada KS peći na čvrsta goriva ugalj zagađenje aerozagađenje zagađenje zraka Sarajevo Kanton Sarajevo
0 12.09.2021 11:08
termoelektrane zagađenje zraka
0 07.09.2021 12:15
zagađenje zraka zdravlje
0 07.09.2021 10:40
dugotrajni koronavirus studija
0 02.04.2021 09:08