videoprilog Dine Durmića (Federacija danas)

Začarani krug u TK: Smjene direktora ili poštivanje odluke Ustavnog suda?

Hoće li u Tuzlanskom kantonu uslijediti smjene ili poštivanje Odluke Ustavnog suda kada su u pitanju pozicije u obrazovanju? Izmjene i dopune zakona o osnovnom i srednjem obrazovanju na hitnoj sjednici Skupštine Tuzlanskog kantona, zapravo su uvod u smjenu 720 direktora i članova školskih odbora, koje je postavila predhodna vlast, kako bi se postavili novi iz vladajuće garniture. Tako bar tvrdi opozicija. Pozicija zastupa drugi stav.

Pozicija u Skupštini Tuzlanskog kantona, tvrdi da će broj smijenjenih biti ravan nuli. Samo je riječ o određenom usklađivanju zakona. Preciznije, nakon što je Ustavni sud Federacije BiH donio Odluku kojom je potvrdio da je smjena prijašnjih direktora bila neustavna, sjednica Skupštine je i održana da bi se ti direktori vratili na svoje prijašnje pozicije.

"U skladu s poslovnikom Ustavnog suda, dajemo mogućnost tim ljudima da se u jednoj redovnoj proceduri sudskih postupaka, ostvare svoja izgubljena prava. Hoće li to učiniti, to je njihova dobra volja", navodi predsjednik Skupštine TK-a Žarko Vujović.

Izvjesno je da sve smjene uzrokuju milionske štete, koje opet plaćaju građani Tuzlanskog kantona. I dok se jedni pozivaju na Odluke Ustavnog suda, drugi navode da su prethodni direktori, također neustavno postavljeni, budući da ih je na te pozicije postavila neustavna Vlada. Tako iz nekada vladajućeg SDP-a tvrde sljedeće.

"Imaju mišljenja Ureda za zakonodavstvo koji vrlo jasno govori da će ovakav način proizvesti određene posljedice. Prema onome što mi procjenjujemo, ići će finansijska šteta u iznosu od tri miliona maraka za Budžet Tuzlanskog kantona", ističe predsjednik Kluba SDP-a u Skupštini TK-a Dževad Hadžić.

"Povreda svakog prava iziskuje neku materijalnu nadoknadu. Prema tome, to nije svojstveno samo u Tuzlanskom kantonu, nego i u drugim kantonima", dodaje Vujović.

Kako pojašnjavaju u SDA, ova dešavanja pokazuju posljedice obrazovne politike koja je vođena u Tuzlanskom kantonu.

"Pokušavamo da u određenim okolnostima napravimo iskorak, a da u isto vrijeme ispravimo ono što je od prethodne Vlade ostalo, kao neustavno odnosno protuzakonito", naglašava zastupnik SDA u skupštini TK-a Midhat Čaušević.

Oglasili su se i sadašnji direktori škola koji tvrde da nisu krivi. Pismo su uputili OSCE-u, Instituciji ombudsmena za ljudska prava BiH, OHR-u i Ambasadi Sjedinjenih Američkih država i zatražili da utječu na većinu u Skupštinu, budući da će i njihova prava nakon smjene biti ugrožena. Podsjećamo, ovo je treća Vlada u četverogodišnjem periodu, a svaka je smjenjivala i na određene pozicije imenovala svoje kadrove.

federalna.ba

Tuzlanski kanton obrazovanje Ustavni sud
Tuzlanski kanton Irfan Halilagić Elvis Baraković Vlada TK
0 06.06.2023 17:07
turizam Tuzlanski kanton
0 23.05.2023 19:32
Tuzlanski kanton onkološki pacijenti refundacija troškova
0 28.04.2023 21:42