Zabava, druženje i takmičarska atmosfera na sportskim terenima u Posušju, Konjicu i Hadžićima

Plazma Sportske igre mladih svoju 14. sezonu započele su u mjesecu martu, održavanjem takmičenja u pojedinačnim sportovima, a tokom ovogodišnje turneje posjetit će 46 bh. gradova i općina. Domaćini Igara u prethodnom periodu bili su Posušje, Konjic i Hadžići.

U saradnji sa specijalnim partnerom, Olimpijskim komitetom BiH, Igre na terenima širom Bosne i Hercegovine promovišu olimpijske vrijednosti, potiču na razvoj prijateljstva, poštovanja, tolerancije i fair play-a. Pokrovitelj regionalnih takmičenja Igara i ove godine je Federalno ministarstvo kulture i sporta.

Općina Posušje treću godinu zaredom bila je domaćin Igara, a više od 1.000 mališana nestrpljivo je iščekivalo početak takmičenja u okviru m:tel Dana sporta. Podršku malim SIM-ovcima svojim dolaskom pružio je načelnik Općine, gdin. Ante Begić, koji je sa najboljim učenicima osnovnih škola zapalio plamen Igara, čime je i ozvaničen početak takmičenja u ovom gradu. Najuzbudljivije je bilo na terenima na kojima se igrao Moja Kravica Cup u igri između dvije vatre, a medaljama su se okitili dječaci i djevojčice iz osnovnih škola: OŠ "Rakitno", OŠ "Vranić", OŠ "Broćanac", OŠ "Ante Brune Bušića", OŠ "Franice Dall'era Vir", Područne škola "Batin", OŠ "Vranić" i OŠ "Ivana Mažuranića". Nakon takmičenja za najmlađe, održana su i takmičenja u malom nogometu i košarci. Pobjednici Coca-Cola Cup-a, turnira u malom nogometu u kategoriji 2008. godište su dječaci iz ekipe "Jaffe", a plasman na Kinder Joy of Moving Cup, košarkaški polufinalni turnir Hercegovačke regije ostvarili su dječaci iz ekipe "Pekara Stević" i djevojčice iz ekipe "Rakitno". U saradnji sa Košarkaškim savezom BiH, a pod pokroviteljstvom FIBA-e, Igre su ove godine dio kampanje "Njen svijet, njena pravila" (#HWHR), kroz koju rade na promociji ženske košarke.

„Danas nam je bilo baš zabavno u našem gradu. Cijeli dan smo se družili i drago nam je da smo na kraju i pobijedila na takmičenju u košarci. Nadamo se da ćemo proći i na finale u Sarajevo“, rekla je jedna od članica ekipe „Rakitno“, Anđela Sabljo.

Nakon Posušja turneja Plazma Sportskih igara mladih nastavljena je u Hercegovini, a Konjic je prvi put bio domaćin m:tel Dana sporta. Najuspješniji učenici osnovnih škola sa područja Grada Konjica upalili su plamen Igara sa gradonačelnikom gdinom. Osmanom Ćatićem. Sportski dan je započeo kratkim revijalno-zabavnim programom, a nastavljen je takmičenjima u Moja Kravica Cup-u u igri između dvije vatre i utrci na 60m. Na terenima je bilo veselo i takmičarski napeto, a atmosferu su podizali navijači koji su predstavnike svojih škola bodrili do samog kraja. Medalje su u konačnici otišle u: "Prvu osnovnu školu", "Drugu osnovnu školu", OŠ "Glavatičevo", OŠ "Čelebići" i OŠ "Parsovići".

Vesela SIM turneja svoje ovogodišnje putovanje nastavila je u Hadžićima. Glavna ulica bila je ispunjena osmijesima, a više od 1.200 dječaka i djevojčica od 1. do 5. razreda osnovnih škola sa područja ove općine uživalo je u sportsko-zabavnom programu. Predstavnici škola zajedno su sa načelnikom, gdinom. Hamdom Ejubovićem i direktorom JU KSCIRS Hadžići, gdinom. Ilijasom Kovačevićem, zapalili plamen Igara. Takmičenja su započela revijalnom utrkom načelnika sa mališanima, a nastavljena su takmičenjima u igri između dvije vatre. Medalje su otišle u OŠ "Hadžići", OŠ "6. mart", OŠ "Husein ef.  Ðozo" - Tarčin, OŠ "Hilmi ef. Šarića" - Tarčin i OŠ "9. maj“- Pazarić. U saradnji sa World Vision BiH organizacijom, posebni gosti toga dana bila su djeca koja borave u prihvatnom centru/kampu „Ušivak“.

Naredne sedmice planirano je održavanje ceremonije Svečanog otvaranje 14. Plazma Sportskih igara, a čast da budu ovogodišnji domaćini jedne od najvećih SIM aktivnosti pripala je Općini Ilidža. Povodom najave događaja u prostorijama Općine održana je press konferencija na kojoj su se obratili načelnik općine, gdin. Nermin Muzur, predsjednik SIM BiH, Haris Deliahmetović, te učesnici Beriz Bajrović i Iman Hrvačić.

"Ovo je potvrda da je Ilidža konstantno dom velikim sportskim takmičenjima i manifestacijama, što u budućnosti želimo iskoristiti na pravi način, a to potvrđujemo kapitalnim projektima koji su vezani za infrastrukturu. Ponosan sam što smo kao lokalna zajednica podržali ovu manifestaciju i što imamo priliku biti domaćini ovako važnog događaja", poručio je načelnik Nermin Muzur.

Ceremonija će se održati u utorak, 11. juna s početkom u 11 sati na Centralnom trgu na Ilidži.

federalna.ba

Sportske igre mladih Plazma Sportske igre mladih